Soutěž Dřevěný dům roku má zvýšit zájem o bytové dřevostavby

Zdroj
Marcela Fialková
Vložil
ČTK
30.11.2005 16:05
Praha

PRAHA - Soutěž Dřevěný dům roku, kterou dnes vyhlásila Česká komora architektů a Nadace dřevo pro život, má zvýšit zájem o bytové dřevostavby. V současnosti dřevěné domy v tuzemsku představují jen jedno až dvě procenta bytové výstavby, což je výrazně méně než v zahraničí. Na tiskové konferenci to řekla Jitka Víchová z ministerstva průmyslu a obchodu.

Zatímco těžba dřeva na obyvatele je v ČR stejná jako v USA, využití dřeva ve stavebnictví je v Americe výrazně vyšší. V USA tvoří dřevostavby 65 procent a v Kanadě dokonce 80 procent bytové výstavby. V Evropě má vyšší podíl staveb ze dřeva dokonce i Velká Británie, která nemá zdaleka takové zásoby vlastního dřeva jako ČR a surovinu musí dovážet. Například v Anglii a Walesu je ze dřeva 15 procent bytových staveb a ve Skotsku dokonce 50 procent.
Mezi evropskými státy zaujímá ČR 12. místo v lesnatosti, v zásobě dřeva na jeden hektar je pak Česko na 4. místě. Ročně přiroste 18 milionů m3 a vytěží se jen 13 až 14 milionů m3. Přírůstkové možnosti jsou tak využívány jen asi z 75 procent. Spotřeba dřeva na obyvatele je v ČR 0,23 m3. Snahou státu je podpořit zvýšení spotřeby alespoň na dvojnásobek do deseti let.
Do soutěže může projekt dřevěného domu přihlásit kdokoli. Soutěž je otevřena nejen architektům a profesionálním projektantům ale například i studentům. Projekty rodinných domů do 120 m2 zastavěné plochy s převahou dřeva v konstrukci a bytových domů na vybraných pozemcích v Malíně na Kutnohorsku, Farské na Českolipsku nebo v Třeboni mohou autoři přihlásit do konce února. Vyhlášení vítězných dřevostaveb roku se uskuteční v dubnu na Mezinárodním stavebním veletrhu v Brně.
0 komentářů
přidat komentář