Praha netuší, kdy začne oprava Husova pomníku

Vložil
ČTK
22.04.2008 21:55
Praha

Praha - Pražský magistrát netuší, kdy začne restaurování sousoší mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí, které je ve špatném stavu. Byly už sice provedeny průzkumy, město se ale dostalo do sporu s agenturou Qeep. Firma měla podle dřívější smlouvy s městskou galerií financovat opravy z výnosu z  reklamy, která byla na lešení. Magistrát ale loni v listopadu lešení i reklamu odstranil.
    Způsob placení restaurování sousoší dlouhodobě kritizuje radní Milan Richter (ODS). Podle něho je smlouva s agenturou pro město nevýhodná, navíc je v podstatě nevypověditelná. Kvůli ní byl z čela galerie v  minulosti odvolán Karel Srp.
    Richtrovi se mimo jiné nelíbí to, že ačkoli by restaurátorské práce trvaly odhadem rok, socha by byla pod reklamou třikrát déle. Navíc je údajně obcházen zákon o zadávání zakázek. "Musí být veřejné výběrové řízení na restaurátora. Pak musíme vysoutěžit reklamní agenturu, která na lešení umístí reklamu jen po dobu prací," řekl dnes novinářům Richter.
    Oprava sochy se odhaduje na 12 milionů korun. Kdy začne, Richter neví. "Musí být soutěže a zajištěny peníze," uvedl. Sousoší Ladislava Šalouna odhalené v roce 1915 má navíc stále v pronájmu společnost Queep, s níž město nemá vyřešeny vztahy. "Je to věcí právníků," dodal radní.
    Restaurátoři zjistili, že u sousoší jsou u konce životnosti ocelové šrouby, kterými je spojena. Narušena je také statika podstavce. Nefunkční jsou odvodňovací otvory. Socha je poškozena i mechanicky na povrchu.
0 komentářů
přidat komentář