Vyškov začne letos úpravu sídlišť za desítky milionů

Vložil
ČTK
22.04.2008 12:10
Vyškov

Vyškov - Na vyškovských sídlištích letos přibudou nová parkovací místa a radnice upraví i divoce rostoucí zeleň. Na opravy sídlišť Dukelská, Palánek a Smetanovo nábřeží je v rozpočtu města 12 milionů korun. Kromě toho začne za 11 milionů korun i regenerace sídliště Osvobození, které je ze sídlišť nejmladší, ale je v nejhorším stavu. Jeho obyvatele trápí hlavně parkování, nedostatečná kapacita silnic a také zanedbaná zeleň, řekl ČTK starosta Petr Hájek.
    Panelové domy jsou na sídlišti Osvobození postaveny příliš blízko sebe, mezi nimi tak zůstalo na dnešní poměry málo místa pro auta, hřiště a zelené plochy. Radnice proto naplánovala obnovu sídliště za 60 milionů korun. Letos začne první etapa, na kterou chce město získat státní dotaci. "Město zde především vybuduje nová parkovací stání, upraví silnice, zruší nevyhovující a nevyužívaná dětská hřiště a nahradí je novým na vhodnějším místě," řekl Hájek. Počítá se i s parkem a prostorem pro odpočinek.
    Regenerace prostranství kolem vyškovských panelových domů začala loni. Na konci roku stavbaři upravili sídliště Tyršova. Mezi panelovými domy například navršili umělý kopec a na něj vysadili zeleň. "Tato terénní mulda bude určena nejmenším dětem k zimnímu sáňkování s dojezdem na plochu hřiště," řekl Hájek.
    Opravy na sídlištích platí město z bytového fondu, kam se ukládají peníze z prodeje bytů. Půjčovat si město nechce; je jedním z mála jihomoravských sídel, které nemá u bank žádné dluhy.

Související články