Afrika zvažuje stavbu největší hydroelektrárny světa

Vložil
ČTK
22.04.2008 09:25
Velká Británie

Londýn

Londýn - Afričtí představitelé a finančníci dnes v Londýně jednali o plánech postavit v Kongu největší vodní elektrárnu na světě. Podle zpravodajské stanice BBC by zamýšlená elektrárna Grand Inga na řece Kongo dodávala dvakrát více energie než doposud největší hydroenergetický projekt světa - čínské Tři soutěsky. Dnešní jednání se soustředila hlavně na hledání způsobu, jak by se projekt v hodnotě zhruba 80 miliard dolarů (1,26 bilionu korun) měl financovat.
    Podle Světové rady pro energii (WEC), která dvoudenní setkání v Londýně zorganizovala, by Grand Inga pomohla 500 milionům Afričanů žijících dosud bez elektrické energie. Podle kritiků by vodní dílo sice mohlo zvýšit africkou produkci elektřiny o třetinu, ale nejchudším obyvatelům afrického kontinentu by k proudu přesto nepomohlo, protože nemají peníze a přístup k rozvodné síti.
    Elektřina z Grand Ingy by podle současného záměru měla být rozváděna po celém kontinentu obří přenosovou sítí, která by vedla až na sever do Egypta, na západě do Nigérie a do Jihoafrické republiky, která pociťuje dlouhodobě nedostatek energie.
    WEC vyzvala k urychlenému dokončení studií proveditelnosti, aby stavba elektrárny mohla začít v roce 2014. Na řece Kongo už existují dvě menší hydroelektrárny. Grand Inga by mohla začít pracovat v roce 2020 až 2025. Plány zahrnují hráz vysokou 205 metrů a vodní nádrž dlouhou 15 kilometrů.
    "(Elektřinu pro Afriku) nemůžeme zajistit bez takových projektů, ale samozřejmě to musí být s ohledem na udržitelný rozvoj včetně sociálních, občanských a ekologických aspektů," uvedl generální tajemník WEC Gerald Doucet.
0 komentářů
přidat komentář