Pecina: Soutěž na budovu NK by mělo zrušit ministerstvo

Vložil
ČTK
22.04.2008 09:15
Praha

Praha - Ministerstvo kultury by mělo zrušit mezinárodní architektonickou soutěž na novou budovu Národní knihovny, jestliže si myslí, že soutěž nebyla v pořádku. Dnešnímu Právu to řekl šéf Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina. "Já si to (že soutěž nebyla v pořádku) také myslím," uvedl s tím, že jeho úřadu ale nepřísluší soutěž posuzovat, protože předem uznal výjimku ze zákona. Soutěž vyhrál kontroverzní návrh Jana Kaplického.
    ÚOHS se v minulosti již dvakrát kauzou kolem knihovny zabýval. Podnět mu k tomu dali architekti, kteří se také soutěže zúčastnili. Antimonopolní úřad je ale v obou případech zamítl s tím, že mu nepřísluší zabývat se soutěží, která se konala podle pravidel Mezinárodní unie architektů. Nový podnět podal náměstek ministra kultury František Mikeš.
    Pecina v  dnešním Právu prohlásil, že mezinárodní soutěž rozhodně podle měřítek českého zákona nebyla v pořádku. "Zadavatelé však řekli, že u tak významné zakázky aplikují výjimku. A my jsme to uznali, protože měli právo výjimky využít. Od té chvíle na to nemáme právo dohlížet," vysvětlil.
    Nová budova Národní budovy podle návrhu architekta Jana Kaplického ale v Praze na Letné podle Peciny nikdy nebude, protože současný návrh stavby odporuje územnímu plánu. Podle něj by změnu územního plánu současné pražské zastupitelstvo nikdy neschválilo. "Jenže takto otevřeně to nikdo panu Kaplickému neřekne. Nikdo si to nechce vzít na triko, protože by mohl vypadat takzvaně nekulturně. Tak čekají na mne, abych to zakázal a abych nekulturně vypadal já," dodal.
    Úřad podobnou věc prý nikdy neřešil a Pecina proto zatím neoficiálně požádal o radu evropské úředníky v Bruselu. Jeho úřad prý ani tentokrát svůj postoj nepřehodnotí, dokud z Bruselu nedostane odpověď, že výjimku v případě Národní knihovny aplikovat nelze. Zatím si údajně nechal zpracovat oponentní posudek k posudku ministerstva kultury. "Až ho dostanu, seznámím se s ním a učiním v Bruselu oficiální dotaz," dodal Pecina.
    Okolnostmi stavby budovy podle kontroverzního návrhu Jana Kaplického, který v mezinárodní architektonické soutěži zvítězil, se řadu měsíců zabýval tým Národní knihovny i skupiny odborníků. Na svém závěrečném jednání koncem února nerozhodl a sdělil, že se bude čekat na vyjádření antimonopolního úřadu. Není totiž jasné, zda je možné na základě výsledků mezinárodní architektonické soutěže vyhlásit veřejnou zakázku.
24 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Dobrá manipulace
Daniel John
22.04.08 10:44
to snad ne
koka
22.04.08 11:29
Basta
Jan Kratochvíl
22.04.08 12:23
Ano, je to neuvěřitelné
.
22.04.08 12:11
zobrazit všechny komentáře

Související články