Zelení nechtějí tunel pod Vltavou, který navrhuje Praha 1

Zdroj
Tereza Měrtlová
Vložil
ČTK
21.04.2008 20:45
Praha

Ondřej Mirovský (Strana zelených)
Praha - Pražští zelení nechtějí tunel pod Vltavou, který navrhuje radnice Prahy 1. Projekt by byl nákladný a vedl by k totálnímu zahlcení Prahy 7 dopravou, řekl ČTK zastupitel Prahy 7 Ondřej Mirovský (Strana zelených). První městská část chce do nového územního plánu metropole prosadit dva automobilové tunely mezi přístavem v Podolí a Štefánikovým mostem.
    "Já to pokládám za naprosto šílený projekt, který se, doufám, nikdy neuskuteční," uvedl Mirovský. Podle něj je sice dobrý nápad odlehčit severojižní magistrále, ale odklánět to stavbou, která by vyžadovala větší investice než do tunelového komplexu Blanka, nepřipadá Mirovskému šťastné. Pro tento podnět k novému územnímu plánu nezvedli ruku ani zelení v Praze 1.
    Mirovský také upozornil na to, že jsou v projektu nevyřešená místa. "Právě výjezd z tunelu u  Štefánikova mostu by vedl k totálnímu zahlcení Prahy 7 dopravou," vysvětlil Mirovský. Návrhem Prahy 1 byl na dnešním jednání zastupitelstva zaskočen i  starosta Prahy 7 Marek Ječmének (ODS). "Já jsem ten návrh neviděl, nikdo se mnou o tom nehovořil," řekl starosta.
    Pokud by tunel vedl ke zvýšení intenzity dopravy v Praze 7, je podle něho taková varianta nepřijatelná. "Pakliže ale chtějí vyřešit problém s dopravou, který mají a počítají s tím, že tunel bude vyústěn u Štefánikova mostu, ale bude to řešeno tak, že se doprava rozplyne po pravobřežních komunikacích na Praze 1, tak nám nepřísluší o tom rozhodovat," uvedl Ječmének.
    Podle starosty Prahy 1 Petra Hejmy (ODS) je osud projektu otázkou peněz. Věřím tomu, že se to jednou uskuteční, řekl už dříve starosta. Podle radnice první městské části jsou tyto úvahy staré deset let.
    Magistrát přijímá návrhy k novému územnímu plánu do konce března. Dokument, který vymezuje, jak mohou být využity jednotlivá území, by chtěla metropole schvalovat zhruba za dva roky. Nynější návrhy radních první městské části ještě musejí potvrdit místní zastupitelé.
0 komentářů
přidat komentář

Související články