Takzvané modulární domy je možné skládat jako lego

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
18.04.2008 15:15
Praha


Praha - Modulární výstavba je podle architektů ojedinělý projekt, který umožňuje takzvané modulární domy skládat jako lego. Ukázku takového mobilního montovaného domu si mohou zájemci do soboty prohlédnout ve východním cípu pražského ostrova Štvanice, poté se přesune na brněnský stavební veletrh.
Lidé si mohou nejprve nechat postavit dva plus jedna a postupně jej rozšiřovat, řekl dnes novinářům Martin Kokta, jednatel společnosti, která tento typ domů projektuje.
Modulární domy vznikají jako stavebnice složená z jednotlivých kostek. Tyto "kostky" se vyrobí v továrně, vybaví se rozvody elektřiny, tepla, vody, nábytkem a hotové se přivezou na místo, kde má dům vzniknout. Tam se ukotví například na zemní vruty, které jsou předtím navrtány do země.
Metr čtvereční vyjde u modulárního domu zhruba na 20.000 korun, dva plus jedna o rozloze kolem 50 metrů čtverečních tedy vyjde asi na milion. Projektanti vyzdvihují především variabilitu a krátkou dobu výroby a instalace.
Výroba buňky trvá několik týdnů, instalace na místě už jen desítky minut. Stavba je složena z ekologických materiálů, není náročná na údržbu a provoz, dodal Kokta.
Podle architekta Jakuba Ciglera je předností těchto budov to, že při stavbě nepoškozují okolí. Mohou také lépe kopírovat způsob života jejich obyvatel.
"Tyto domy ale nemají v Evropě a České republice tradici. Jsou častější v Americe nebo Kanadě, kde lidé více migrují. Evropané jsou zvyklí na klasický poctivý podsklepený dům," poznamenal Cigler.
Cigler ČTK řekl, že modulární výstavba by neměla být používána jako masové levné bydlení. Je totiž důležité, aby byly projektovány kvalitně a na míru zákazníkovi.
Architekt Martin Vokatý si naopak myslí, že modulární výstavba má svoje opodstatnění spíše ve speciálních případech - jako startovací nebo sociální bydlení, případně pro ubytování v případě přírodních katastrof.
0 komentářů
přidat komentář