Galerie Wannieck hostí retrospektivu malíře Kvíčaly

Vložil
ČTK
17.04.2008 17:50
Brno

Brno - Retrospektivu předního českého výtvarníka Petra Kvíčaly najdou zájemci od pátku v brněnské galerii Wannieck. Kvíčala vede jeden z  ateliérů brněnské fakulty výtvarných umění a proslul především abstraktní malbou. Expozice Vlny shrnuje jeho tvorbu z let 1984 až 2008. K zážitku výstavy přispěje i zvláštní atmosféra galerie, která sídlí v části bývalé továrny Vaňkovka mezi autobusovým a vlakovým nádražím v Brně.
    Pro Kvíčalovo dílo je charakteristické především používání ornamentů. "Základem jeho výtvarného jazyka jsou rytmicky se opakující linie, nejčastěji vlnovky, lomené linie či smyčkové linie. Dlouhodobě a systematicky je nejrůznějším způsobem kombinuje, zmnožuje, překrývá a vrství," popsal kurátor Tomáš Pospiszyl. Na Kvíčalových obrazech lze nalézt vlivy pravěkého umění, lidové tvorby, klasické moderny i  současné abstrakce.
    Výstava je uspořádaná chronologicky. Od současných prací se návštěvník vrací zpět v čase k autorovým počátkům. Zahrnuje pouze malířskou tvorbu, ačkoliv Kvíčala působí i na poli architektury a designu. Podílel se například na úpravě vnitřních prostor brněnského divadla Reduta při náročné a ceněné rekonstrukci.
    Expozice potrvá do 7. září. Každou poslední středu v měsíci provede zájemce výstavou autor.
    Galerie Wannieck, jedno z prvních soukromých muzeí umění v Česku, působí ve Vaňkovce zhruba dva roky a odborníci ji chválí za přístup k současné české tvorbě. Na kulturní mapu se galerie dostala především díky sbírce soudobé domácí tvorby, kterou dává dohromady právník a umělecký ředitel Richard Adam.
0 komentářů
přidat komentář