Praha 2 chce digitalizovat archiv stavebního úřadu

Zdroj
Tereza Měrtlová
Vložil
ČTK
16.04.2008 17:35
Praha

Praha - Radnice druhé pražské části chce digitalizovat archiv stavebního úřadu. Městská část se nyní musí rozhodnout, jaký způsob převedení do digitální podoby zvolí, a vypsat výběrové řízení na dodavatele. Cenu za zpracování ukázal pilotní projekt, radnice za digitalizaci zaplatí deset až 40 milionů korun, na dnešním setkání s novináři to řekla starostka Jana Černochová (ODS).
    "Víme, že se tomu nevyhneme, archiv odboru výstavby nebyl v 90. letech příliš hlídán, spousta záležitostí se buď poztrácela, nebo potrhala a je zapotřebí je uchovávat i pro budoucí generace," uvedla Černochová. Dokumenty stavebního úřadu jsou podle starostky důležité pro stavební řízení nebo soudní jednání.
    Digitalizace je podle radnice velice nákladná. Levnější je postup, při kterém se dokumenty do digitální podoby ofotí jako obrázek, dražší je vektorizace. "Tam je každý bod a přímka ve formě souřadnic, se kterými lze pracovat v digitální podobě," vysvětlil zástupce starostky Václav Vondrášek (ODS). S penězi z evropských fondů radnice pro tento projekt počítat nemůže, takový dotační titul Evropská unie nevypsala.
    "Bylo by mnohem lepší, kdyby fungovala možnost pracovat s těmito daty a žadatelé o různá stavební povolení by nosili žádosti na různých nosičích, aby se to interaktivně promítalo do věcí, které jsou v archivu," uvedla Černochová s tím, že radnice se ale nejspíš vypraví snadnější a levnější cestou, která je ale podle starostky také dobrá. Převést dokumenty do digitální podoby chce také radnice Prahy 6, druhá městská část se proto chce s ní chce poradit.
    Podle Vondráška by měl také zákon nařídit, aby projekt, který se odevzdává, byl i v podobě digitální. "Dnes žádný projektant už nekreslí příložníkem na prkno, ale dělá to každý digitálně, přesto mají odevzdávat výkresy v papírové podobě, ty se pak v průběhu trvání existence toho domu ztrácí a ničí," dodal Vondrášek.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
digitalizace archivů by měla být povinná
Václav Průcha
17.04.08 12:36
zobrazit všechny komentáře