Nové kulturní stánky jsou příležitostí pro architekty

Zdroj
Markéta Veselá
Vložil
ČTK
13.04.2008 00:25
Praha

Oslo/Praha - Výběr z nově postavených divadelních a koncertních budov v Evropě:

Operní budova v Oslu (Norsko)
Nízkou stavbu citlivě zapadající do okolního přírodního prostředí, která bude dnes večer otevřena, projektoval ateliér Snöhetta, jež se proslavil například návrhem nového sídla Alexandrijské knihovny otevřeného v Káhiře. Projekt budovy byl dokončen o půl roku dříve oproti původně plánovanému říjnu 2008 a vyšel na 3,3 miliardy norských korun (10,4 miliardy korun). Originální stavba ukrývá tři operní sály, z nichž největší pojme 1356 sedících diváků.

Budova opery v Kodani (Dánsko)
Výtvor se skla, oceli a mramoru z dílny renomovaného dánského architekta Henninga Larsena byl otevřen v lednu 2005. Budova, která přišla na 2,5 miliardy dánských korun (zhruba deset miliard korun), byla financována výhradně ze soukromých zdrojů. Mecenášem byl jedenadevadesátiletý dánský miliardář Maersk Mc-Kinney Moeller, který stavbu zamýšlel jako "dárek všem Dánům". Vyrostla na ploše 41.000 metrů čtverečních (z toho 12.000 metrů čtverečních pod zemí) a má 14 poschodí. Dvě operní scény milovníkům klasické hudby nabízejí 1450 míst.

Operní budova v  Santa Cruz (Tenerife, Španělsko) a budova opery ve Valencii (Španělsko)
Koncertní sál (Opera House) na Kanárských ostrovech, který provokuje mnohoznačností svých tvarů, pochází z dílny věhlasného španělského architekta Santiaga Calatravy. Budova se realizovala v letech 1991 až 2003. Stejný architekt je podepsán i pod projektem Města umění a věd ve Valencii (2005), jehož součástí je vědecké muzeum, planetárium a také budova opery (Palác umění královny Sofie). Její hlavní sál pojme až 1800.

Nová budova Slovenského národního divadla v Bratislavě (Slovensko)
Stavět se začala již v roce 1986. Na finančně náročný a architektonicky sporný počin ale později došly peníze, a tak se dokončení odkládalo. Divadlo se otevíralo až po 21 letech (v dubnu 2007), celkové náklady se vyšplhaly na pět miliard korun (zhruba 4,2 miliardy korun). Novostavba má sedm podlaží a tři hlavní sály s 1700 místy. Za architektonickým návrhem stojí Martin Kusý, Pavol Paňák a Peter Bauer.
0 komentářů
přidat komentář