Slavné poutní místo Mont-Saint-Michel připravuje oslavy 1300 let

Zdroj
Pavel Zavadil
Vložil
ČTK
11.04.2008 12:15
Kroměříž

Paříž - Slavné francouzské poutní místo Mont-Saint-Michel, které si kvůli své mimořádnosti vysloužilo přízvisko "zázrak Západu", zahájí 1. května velké oslavy 1300. výročí svého založení. Jejich součástí budou slavnostní mše, pouti, výstavy, koncerty, odborné debaty a kolokvia i setkání s umělci. Program, který oznámila diecéze Coutances a Avranches, do níž opatství spadá, bude zakončen v říjnu 2009.

    Přesný rok založení opatství na skalnatém ostrůvku poblíž normandského pobřeží není jistý, ale už 800 let se považuje za přijaté, že to bylo v roce 708. Podle legendy ho založil biskup Aubert z Avranches, kterému se tam archanděl Michael zjevil. První svatyně prý byla vysvěcena už roku 709.
    Opatství proslulo svou mimořádnou ostrovní polohou v kombinaci se skvělou architekturou. Středověkým hradbám a církevním a světským stavbám nalepeným na skalisku vévodí ve výši 170 metrů socha archanděla Michaela na špici věže chrámu. Každoročně sem kvůli tomu jezdí přes tři miliony lidí. Opatství je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.
    Biskup z Coutances a Avranches Stanislas Lalanne ale ve svém slovu k programu oslav připomíná, že Mont-Saint-Michel je především duchovní místo a že oslavy budou příležitostí tento duchovní rozměr zdůraznit. "Je to zvlášť důležité v době, kdy tolik záchytných bodů kolísá," uvádí.
    Slavnostní mši k zahájení oslav bude sloužit pařížský arcibiskup kardinál André Vingt-Trois. Na září je mimo jiné plánována pouť na Mont-Saint-Michel za účasti poutníků z evropských diecézí zasvěcených svatému Michalovi; mši budou sloužit biskupové těchto diecézí.
    Mont-Saint-Michel byl ve středověku jedním z nejproslulejších poutních míst západní Evropy. V 16. století ale zanícení pro poutě opadlo a po francouzské revoluci z roku 1789 bylo opatství přeměněno ve vězení. Duchovní život se do něj vrátil až za Napoleona III. Dnes tam žije asi tucet řádových bratří a sester.
    Oslavy se konají v době, kdy jsou v plném proudu práce s cílem zachovat ostrovní charakter Mont-Saint-Michel. Jedním z jejich ústředních bodů bude odstranění hráze se silnicí, která dnes spojuje ostrov s pevninou, a její nahrazení mostem, po němž bude jezdit kyvadlová doprava. Hráz totiž znemožňuje volný pohyb mořských proudů a přispívá tak k zanášení zátoky u Mont-Saint-Michel pískem. Odborníci spočítali, že kvůli usazování písku a zarůstání zátoky vegetací by Mont-Saint-Michel za čtyřicet let už nemusil být ostrovem. Náklady mají dosáhnout 140 milionů eur (3,6 miliardy korun).
0 komentářů
přidat komentář

Související články