Na okraji Olomouce vyrostou stovky nových bytů

Zdroj
Vladimír Onderka
Vložil
ČTK
09.04.2008 15:35
Olomouc

Olomouc - Na okraji Olomouce poblíž výpadové silnice na Mohelnici vyrostou v následujících letech stovky nových bytů. Výstavbu v lokalitě Pražská připravují soukromí investoři. Jejich záměry počítají se stavbou rodinných i  bytových domů, řekl dnes novinářům primátor Martin Novotný. V krajském městě je akutní nedostatek parcel pro bydlení, kvůli kterému lidé staví v obcích v okolí města.
    Domy pro bydlení by měly vyrůst po obou stranách výpadové silnice na Mohelnici. V západní části lokality výstavbu připravuje podle primátora pražská společnost KRR Development, která již vlastní asi dvě třetiny potřebných pozemků. Zbylou část, asi 2,3 hektaru půdy, by společnost měla získat od města za více než 23 milionů korun.
    "Investor chce v lokalitě postavit v  několika etapách řadové rodinné domy, domy s malometrážními byty pro studenty a mladé rodiny a také výškovou zhruba dvacetipodlažní budovu," uvedl primátor. Doplnil, že díky projektu by v lokalitě mohlo najít bydlení 1500 až 1600 lidí.
    Na východní straně lokality chce vybudovat rezidenční čtvrť bytových domů pražská firma Orange Book. I tato společnost již vlastní v areálu část pozemků. "Město má v lokalitě asi 40.000 metrů čtverečních plochy. Rada schválila záměr prodat investorovi zhruba polovinu z ní. Společnost by ale měla celý pozemek zainvestovat a veřejné plochy zdarma předat městu," uvedla náměstkyně primátora Hana Tesařová.
    Olomoucká radnice již několik let bytové domy nestaví a jejich budování nechává na soukromém sektoru. Bytovou výstavbu v krajském městě limituje nedostatek parcel. Handicapem Olomouce v této oblasti je to, že v jejím okolí je kvalitní zemědělská půda, kterou brání Zemědělský půdní fond.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Zemědělský půdní fond a pozemky u Olomouce
Zbyněk Štěpánek
10.04.08 01:50
Zábor půdy
Petr Schneweiss
14.04.08 09:49
K příspěvku paní Evy Sadílkové
Petr Schneweiss
14.04.08 09:16
zobrazit všechny komentáře

Související články