Venkov a města bojují o peníze z EU

Zdroj
Lukáš Sapík
Vložil
ČTK
09.04.2008 10:50
Brno

Brno - Vesnice a města z jihu Moravy a Vysočiny svádějí boj o  evropské peníze na svůj rozvoj. Letos je pro ně připraveno asi 840 milionů korun, žádosti ale převyšují 2,8 miliardy. Celkem se přihlásilo téměř 200 projektů, kdo na dotace dosáhne, bude jasné koncem června, řekla dnes ČTK mluvčí Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod Milena Marešová.
    Evropské peníze by mohly pomoci s vydlážděním náměstí, opravami škol, zdravotních středisek, kulturních center či sportovišť, s regenerací nevyužívaných průmyslových areálů i výstavbou kanalizace. Starostové chtějí po prvním kole dokonce víc peněz, než mají úředníci připraveno na celé dotační období 2007 až 2013. Celkem chtějí v následujících letech přidělit asi 2,2 miliardy korun.
    Na první kolo regionální rada vyčlenila větší balík peněz - 270 milionů na program Rozvoj a stabilizace venkovských sídel a 570 milionů na Rozvoj regionálních středisek. První dotační titul je určen pro obce nad 500 obyvatel, druhý pro města s 5000 až 49.999 obyvateli. "Do první výzvy jsme dali víc peněz, protože jsme věděli, že jsou obce připraveny a chtěli jsme je uspokojit co nejdřív," objasnila Marešová.
    Města a obce dostanou vždy 75 procent z  ceny projektu. Původně mohly mít z EU až 85 procent, starostové se ale dohodli, že podíl sníží, aby se dostalo na víc projektů.
    "Dosavadní granty a dotace pro nás moc nebyly, buď jsme byli příliš velcí nebo naopak malí," popsala starostka Blížkovic na Znojemsku Šárka Ježková. Obec chce evropské peníze využít na kanalizaci, opravu sportovišť i veřejných prostor. Také v Havraníkách u  rakouských hranic začínají s opravou celého centra obce. Novou tvář mají evropské peníze vykouzlit také náměstí v Boleradicích či Němčičkách na Břeclavsku. Stejně jako další obce chtějí především nalákat víc turistů.
     Na jižní Moravu a Vysočinu by mělo v příštích letech přijít z Bruselu celkem 704,4 milionu eur (přibližně 17,7 miliardy korun), a to nejen na rozvoj měst a venkova. Podnikatelé, samospráva i neziskové organizace mohou žádat také peníze na opravy silnic, výstavbu cyklostezek i zdravotní a sociální péči.
0 komentářů
přidat komentář