Na Staroměstské radnici je výstava o pražských hřbitovech

Vložil
ČTK
29.11.2005 16:35
Praha

PRAHA - Výstava o pražských hřbitovech a pohřebištích, která bude od středy přístupná v prostorách Staroměstské radnice, přibližuje místa posledního odpočinku z pohledu architektonického, urbanistického, historického i kulturního. Pokouší se shrnout poznatky archeologie o pohřebištích a přináší obraz o existujících i zrušených hřbitovech na celém území Prahy. Několik hmotných exponátů připomíná úroveň funerálního umění a druhy pohřebního ritu, sdělilo ČTK tiskové oddělení magistrátu.
    Výstavu s názvem Pražská pohřebiště a hřbitovy jako součást historického a kulturního dědictví i městské zeleně připravil Útvar rozvoje hlavního města Prahy ve spolupráci s Národním památkovým ústavem a mnoha dalšími institucemi. Pro veřejnost bude expozice v Sále architektů ve čtvrtém patře Staroměstské radnice přístupná od středy do 26. února příštího roku. Vstup je volný.
    V Praze je téměř sedm desítek funkčních hřbitovů. Na mnohých z nich jsou významná díla českých sochařů, stavby navržené uznávanými architekty a hroby významných osobností. Hřbitovy v metropoli, ty velkoměstské i prosté, které si dodnes zachovávají venkovský charakter, jsou pokládány za kulturně historický poklad. Odrážejí život Pražanů a vypovídají o kulturní vyspělosti národa. Jsou to také rozsáhlé parky, bohaté na zeleň a květenu, i významné památky a důležité připomínky velkých osobností české historie a kultury.
    Návštěvníci na výstavě najdou informace o specifických hřbitovech - evangelických, židovských, morových, špitálních, o pravěkých pohřebištích na území Prahy. Expozice představuje i významná odhalení, která přinesla archeologie za posledních patnáct let.
0 komentářů
přidat komentář