JU zahájila stavbu filozof. fakulty s rektorátem a knihovnou

Zdroj
Alena Binterová
Vložil
ČTK
03.04.2008 11:10
České Budějovice

České Budějovice - Jihočeská univerzita (JU) v Českých Budějovicích zahájila dnes stavbu dvou nových budov, do nichž příští rok přesídlí filozofická fakulta, rektorát a univerzitní knihovna. Investice si vyžádá zhruba 400 milionů korun, které škola získá od ministerstva školství. Je základním kamenem takzvaného kampusu, tedy univerzitního městečka, které by se mělo i dál rozrůstat, řekl novinářům rektor Václav Bůžek.

    "Soustřeďujeme do kampusu veškeré vědecké a pedagogické aktivity. Nyní má univerzita 12.000 studentů, takže přes silnější polovinu bychom asi mohli očekávat zde v kampusu," upřesnil.
    Nejdřív, a to příští rok v dubnu, bude postavena filozofická fakulta s rektorátem. Univerzitní knihovna, která bude sloužit i veřejnosti, zahájí provoz koncem října 2009. Na výstavbu obou budov poskytne ministerstvo školství přes 390 milionů korun a univerzita zaplatí více než 20 milionů. Celé studentské městečko by podle Bůžka mohlo být hotové během osmi až devíti let.
    Ve Čtyřech Dvorech sídlí nyní přírodovědecká, ekonomická a zemědělská fakulta, jsou tam studentské koleje, menza, aula i rektorát, který je v pronajatých prostorách. Vysokoškolský areál se tam rozvíjí od 60. let minulého století a jeho výhodou je, že k němu přiléhají pozemky, jež může využít. Uspořádání budov je však nyní nepřehledné a doprava mezi nimi komplikovaná.
    "Tento prostor nám dává možnost vytvořit poměrně velkorysou koncepci komplexně vybaveného akademického areálu, který bude otevřený veřejnosti, ale zároveň bude mít svébytnou atmosféru související s univerzitním prostředím," uvedla architektka Dagmar Polcarová z českobudějovické společnosti A+U Design.
    Nejvíc se na stěhování těší filozofická fakulta, která nyní provizorně sídlí v objektu Na mlýnské stoce v centru města a nemá tam dost místa. Vznikla roku 2006 s téměř 400 studenty a zájem o ni je obrovský, takže v době ukončení výstavby nové budovy předpokládá přes 800 studentů. "Učitelé a studenti se také dočkají specializovaných učeben a laboratoří. Některá pracoviště se bez nich nemohou dál rozvíjet, například archeologický ústav potřebuje depozitáře," uvedl děkan filozofické fakulty Petr Král.
    V nové univerzitní knihovně, kterou bude využívat i Akademie věd a veřejnost, se soustředí fondy pěti dílčích knihoven. Sbírky tím přestanou být roztříštěné a vznikne víc místa pro studium, takže zájemci si mohou vybrat knihy z regálů a hned na místě je pročítat. Objekt bude vybavený moderními kompaktními regály a čipy, takže se stane zřejmě nejmodernější knihovnou svého druhu v republice, věří vedoucí knihovny Jihočeské univerzity Marie Cihlová.
    Jihočeská univerzita vznikla roku 1991, nyní má asi 12.000 studentů ve 190 oborech. Každý rok se na ni hlásí zhruba čtyřikrát víc zájemců, než může přijmout, například loni obdržela téměř 13.000 přihlášek.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
se mi po obede udelalo nevolno
pavel kol.
04.04.08 01:59
zobrazit všechny komentáře