Podzemí pod divadlem Reduta opraví budoucí nájemník prostor

Vložil
ČTK
02.04.2008 13:35
Brno

Brno - Podzemí pod brněnským divadlem Reduta čeká oprava, aby se zde mohla konat společenská setkání, ochutnávky vín či zde fungovala restaurace. Obnovu historických prostor schválili radní města. Rekonstrukce se nebude platit z pokladny Brna, ale zaplatí ji budoucí nájemník prostor. Vynaložené peníze se mu pak budou odečítat z nájmu. Do podzemí by měl investovat osm až 9,5 milionu korun, řekl dnes novinářům primátor Brna Roman Onderka.
    Investora a budoucího nájemníka vybere město v soutěži. Komise bude přihlížet k záměru, který zájemce bude se sklepením mít, a také k nabídnuté částce na investici a za nájemné. O prostory podle Onderky předběžně projevila zájem Moravská banka vín. "Pod Redutou by pak mohlo být místo, jímž bychom zvýraznili Brno jako metropoli kraje, kde se pěstuje 92 procent révy v ČR a kde se vyrábí 92 procent vína z  ČR," uvedl Onderka.
    Prvních několik let by investor neplatil v  historickém podzemí nájemné; tedy do té doby, než by se dostal na částku, kterou do oprav vložil. Suma by se stala příjmem Národního divadla Brno, které Redutu využívá.
    Podzemí pod divadlem Reduta je jedna z mnoha prostor, kterou chce Brno v příštích letech zpřístupnit veřejnosti. Podzemí se má stát jedním z  hlavních lákadel pro turisty.
    Opravy chodeb a síní hodlá město platit především z evropských peněz. Úředníci však zjistili, že u podzemí Reduty by využití dotací z Bruselu bylo omezené; Evropská unie prý přísně hodnotí, zda se za její peníze investuje do výdělečného nebo nevýdělečného podniku. Pokud může investice v budoucnu vydělávat, což je případ podzemí pod Redutou, bývá dotace výrazně nižší. Příjemce ji navíc musí později unii vracet.
0 komentářů
přidat komentář