Léta rekonstruovaný Schwarzenberský palác bude patřit baroku

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
27.03.2008 11:25
Praha

Praha - Po téměř pěti letech rekonstrukce se v pátek pro veřejnost otevře Schwarzenberský palác v Praze na Hradčanském náměstí. Jedna z nejrozsáhlejších renesančních staveb ve městě přibyla k výstavním prostorám Národní galerie v Praze (NG), která v ní připravila novou expozici Baroko v Čechách.
   
Po rekonstrukci má galerie k dispozici 4000 metrů čtverečních expozičních prostor. Opravy stály 262 milionů korun, dalších 12 milionů korun stály úpravy interiérů, řekl ČTK ekonomický náměstek NG Miroslav Tajč. Vedle restaurovaných stropních maleb a dalších oprav vznikly v objektu například vestavěné konstrukce ze skla a kovu, které poskytují zázemí. Autorem architektonického řešení rekonstrukce je Tomáš Šantavý, architekty nových expozic Pavel Kupka a Vlastimil Vagaday.
    Na přípravě expozice se zapůjčením děl podílejí i mnohé tuzemské instituce, církve a řády. Ve třech podlažích paláce najdou návštěvníci na 160 soch a 280 ukázek pozdně renesančního a barokního malířství vytvořených od konce 16. do konce 18. století v českých zemích. Oproti instalaci v Jiřském klášteře, kde baroko dosud bylo, má expozice o jedno patro navíc. Oddělena jsou sochařská díla, která jsou kvůli statice v přízemí, od malířských; každý sál však doplňuje dominantní plastika.
    Podle jednoho z kurátorů Tomáše Hladíka bude inovací také poprvé vystavený kabinet umění a kuriozit - fenomén typický pro sběratele barokní doby. "Specialitou je také to, že můžeme ukázat, jak fungovala malířská a sochařská dílna v 17. a 18. století - jak dílo vznikalo od skici přes model," uvedl kurátor.
    Schwarzenberský palác postavený v letech 1545 až 1567 slouží výstavám již od roku 1910, kdy tam umístilo své sbírky tehdejší Technické muzeum. Ve druhé polovině 20. století v paláci byla expozice Vojenského historického muzea. NG objekt získala v roce 2002.
    Od července 2003 jej rekonstruovala, později získala i vedlejší Salmovský palác. V něm by mělo být v návaznosti na sousední objekt vystaveno umění 19. století, zejména jeho první poloviny. NG má na Hradčanském náměstí ještě expozici ve Šternberském paláci, tam je vystaveno evropské umění od antiky po závěr baroka.
    České baroko se stěhuje do Schwarzenberského paláce z kláštera sv. Jiří, kde by měla být od května zpřístupněna expozice Umění 19. století v Čechách, s níž se počítá pro zmíněný Salmovský palác. Později by ředitel NG Milan Knížák rád vrátil do Jiřského kláštera české gotické umění, které ve svém současném sídle v klášteře sv. Anežky je stále ohroženo povodněmi.
    Středověké umění v Jiřském klášteře dlouhá léta sídlilo, o přesunu sbírky do Anežského kláštera se uvažovalo od počátku 90. let, dokončil jej koncem desetiletí tehdy nový ředitel NG Knížák. Nyní existuje projekt na její opětné umístění na Hrad. "Rekonstruovat bychom mohli už v příštím roce, záleží na tom, kdy a kolik peněz uvolní parlament. Gotické umění by mohlo být zpátky na Hradě za tři, čtyři roky," řekl Knížák ČTK. V Anežském klášteře by po odstěhování gotiky měla být plastika 19. a 20. století, jež je nyní na zámku Zbraslav.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
to jsou věci
milan
27.03.08 06:02
Salmovský palác
Míra
28.03.08 09:41
zobrazit všechny komentáře

Související články