Šéf pražských památkářů: S nádražím Vyšehrad je to na dobré cestě

Zdroj
Tereza Měrtlová
Vložil
ČTK
27.03.2008 09:45
Praha

Praha - Zanedbané nádraží Vyšehrad v Praze se možná konečně dočká rekonstrukce. Firma TIP Estate, která loni zvítězila ve výběrovém řízení Českých drah a historickou budovu koupila, se spojila s významným pražským architektem, který by měl navrhnout studii na využití nádraží a jeho okolí, řekl dnes ČTK šéf magistrátního odboru pražských památkářů Jan Kněžínek.

    "Je to vlaštovka možného obratu k lepšímu," uvedl Kněžínek. Jméno architekta zatím nechce zveřejnit, dokud nebude podepsána smlouva mezi oběma stranami.
    Se společností TIP Estate se magistrátní památkáři nespojili. "Nechci s nimi komunikovat do té doby, než si najmou architekta, ta komunikace pak bude probíhat prostřednictvím studií," dodal Kněžínek.
    O osud budovy nádraží se obávala radnice Prahy 2. Podle starostky Jany Černochové (ODS) je také možné, aby památkáři požádali soud o předběžné opatření, aby vlastník budovu nezničil. Podle Kněžínka to ale nepřipadá v úvahu.
    Druhá městská část má se společností TIP Estate špatnou zkušenost, firma totiž bez vyjádření památkářů i Drážního úřadu, který v takových případech vydává povolení, zbourala vedlejší bývalou čekárnu. Domek stál mezi kolejemi a s hlavní budovou ho spojoval podchod. Kvůli odstranění budovy, která patřila mezi nemovité kulturní památky, podal magistrátní odbor minulé pondělí trestní oznámení.
    Pro historickou budovu hledaly dráhy nájemce od začátku 90. let. Minulý rok vypsaly výběrové řízení, společnost TIP Estate nabídla nejvyšší nabídku. O budovu měla zájem i radnice Prahy 2, chtěla tam vybudovat kulturně-společenské centrum.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Kněžínek...
27.03.08 11:55
zobrazit všechny komentáře