Kulatý stůl IV: Architektonické soutěže

Vložil
Tisková zpráva
25.03.2008 12:15
Organizátoři: Era 21 ve spolupráci s Domem umění města Brna
Místo: přednáškový sál Domu pánů z Kunštátu, Dominikánská 9, Brno
Termín: středa 26. března 2008, 18.00 hodin
Moderují: Vendula Hnídková, Rostislav Koryčánek
Účastníci diskuse: Dalibor Borák, Tomáš Hradečný, Zdeněk Jiran, Ivo Koukol, Igor Kovačević, Miroslav Masák, Pavel Nasadil, Jiří Plos
Hlavní mediální partner: Archiweb
Předpokládaný počet diváků: 120-150
Vstup na diskusi je volný.

Již druhým rokem pořádá architektonický časopis Era 21 sérii kritických Kulatých stolů, které se snaží prostřednictvím veřejného fóra diskutovat naléhavá témata související s dnešní architekturou a architektonickou praxí v České republice. Každé téma Kulatého stolu probíhá v jiném městě, vždy podle situace a vhodnosti tématu, účastní se ho vyzvaní odborníci, architekti a další zainteresované osoby. Po diskuzích o Architektonickém školství (Ostrava), Architektuře a médiích (Praha) a Fenoménu SIAL (Liberec) bude tentokráte otevřeno téma architektonické soutěže.

Anotace
Rok 2007 se stal přelomovým milníkem pro téma architektonických soutěží. Díky jednomu výsledku jedné soutěže a jeho obratné mediální propagaci byla rázem do nelehkého problému, jakým architektonické soutěže bezesporu jsou, vtažena široká veřejnost. V nejrozmanitějších společenských vrstvách tak přibylo další vděčné konverzační téma. 
Dopad zvýšeného zájmu o novostavbu Národní knihovny je však dvojsečný. Aniž by byla otevírána otázka společenské závažnosti architektonických soutěží pro demokratičtější fungování celé společnosti, sklouzává se příliš často a snadno i mezi věci znalejšími jedinci k povrchním hodnocením a ukvapeným soudům.
Institut architektonické soutěže přitom může zmoci mnohé. Hledání vhodných řešení formou architektonického klání může přinášet nečekané, inovativní výsledky, na které by finančně motivovaní investoři neměli odvahu dohlédnout. V konečném důsledku může i nerealizovaný soutěžní experiment posunout hranice architektonického myšlení. A "myšlení" se přirozeně tříbí skrze "mluvení", které je vždy automaticky spuštěno po vyhlášení soutěžních výsledků.
Bohužel jsou soutěže stále jen nástrojem v našich nedokonalých rukou a hlavách, a proto zůstává jejich kritická reflexe neustále žádoucí. Jak se ovšem ukazuje, nejsou danou potřebu schopna dostatečně saturovat odborná periodika a zpravidla ani sami vypisovatelé soutěží. Množství výstavních a tištěných prezentací je mizivé, náklady vysoké a forma neadekvátní. Jak s tímto faktem naložit?
Z uvedených důvodů se jako optimální platforma pro otevření tématu architektonických soutěží nabízí diskuse se zainteresovanými účastníky, jejichž podněty mohou přinést inspirativní impulsy i pro ty dosud méně zainteresované.


Profily účastníků diskuse

Mgr. Vendula Hnídková (1978) - historička architektury. Působí jako vědecká pracovnice Ústavu dějin umění AV ČR, v. v. i., a současně jako studentka doktorského programu Teorie a dějiny designu a nových médií na VŠUP u prof. Jindřicha Vybírala.

Mgr. Rostislav Koryčánek (1972) - historik umění, do roku 2005 šéfredaktor časopisu Era 21. V současné době vede Dům umění města Brna. Dlouhodobě se zabývá medializací architektury a propojováním brněnské a pražské kulturní scény.

Ing. arch. Dalibor Borák (1959) - architekt, absolvent Fakulty architektury VUT v Brně. V letech 1984-1990 byl zaměstnán ve Stavoprojektu Brno a v Druposu Brno, v roce 1990 založil společnost Nový dům. Od roku 1993 působí jako člen Dozorčí rady ČKA. V roce 1995 založil architektonickou kancelář s Helenou Borákovou, spolupracoval rovněž s Atelierem Brno architektů Petra Hrůši a Petra Pelčáka. Od roku 2001 spolu s Tomášem Dusem a Jiřím Šigutem řídí stavební a projektovou firmu Dobrý dům. V letech 2002-2004 vykonával funkci předsedy Dozorčí rady ČKA, v roce 2004 byl zvolen do Představenstva České komory architektů a pověřen zahraniční agendou, zejména styky s ACE (Evropská rada architektů). Od roku 2004 působil ve funkci místopředsedy ČKA, v roce 2007 byl zvolen jejím předsedou. Od roku 2006 je členem poradní skupiny Evropské komise (ACETA) pro akreditaci vzdělání pro profesi architekt.

Ing. arch. Zdeněk Jiran (1959) - architekt, absolvent Fakulty architektury VUT v Brně (1978-1983). Po praxi v ateliéru 03 Stavoprojektu Liberec projektoval v letech 1989-1991 ve Vídni (prof. W. Holzbauer), Salcburku (arch. Franzmair) a Řezně (arch. Naumann). Po dalším působení v libereckém SIALu pracoval spolu s Alenou Šrámkovou a Michalem Kohoutem, v roce 1992 spoluzaložil architektonickou kancelář JBKM architekti (Jiran-Bouřil-Kohout-Máslo), která od roku 1995 pokračuje pod názvem Jiran Kohout architekti. V roce 1989 byl lektorem Mezinárodní letní školy architektury v Liberci, podílel se také na založení Fakulty architektury Technické univerzity Liberec. V letech 1994-2005 vedl spolu s arch. Vavříkem ateliér architektonické tvorby na Fakultě architektury ČVUT v Praze, působil také v akademickém senátu fakulty a ve Vědecko-umělecké radě. V letech 1998-2001 byl předsedou dozorčí rady NČA, je členem České komory architektů, Obce architektů a S. V. U. Mánes. Za své práce byl mnohokrát oceněn prestižními architektonickými cenami a v roce 1998 byl nominován na Evropskou cenu za architekturu Nadace Ludwiga Miese van der Rohe.

Ing. arch. Tomáš Hradečný (1969) - architekt. Vystudoval Fakultu architektury ČVUT v Praze (1988-1995) a v roce 1998 založil společně s Petrem Hájkem a Janem Šépkou ateliér HŠH architekti. V letech 1997-1998 získal dvě první místa ve veřejných architektonických soutěžích: za návrh výdlažby Jiřského náměstí na Pražském hradě (1997, realizace 1999-2002, 1. místo v soutěži Public Space - Freiraum no2. v roce 2004) a za řešení Arcidiecézního muzea v Olomouci (1998, realizace 2000-2006, nominace na cenu Miese van der Rohe za ČR v roce 2006). V letech 1999-2003 se podílel na putovní výstavě "Prostorový dům", v roce 2002 se zúčastnil dvou skupinových výstav - MEGA - Megamanifeste v Künstlerhausu ve Vídni a Un Salon Tchéque v IFA v Paříži. Realizace vily v Berouně získala v roce 2005 ocenění časopisu Bauwelt. V loňském roce se účastnil výstavy "Forma následuje…risk", která byla prezentována v Praze a v Bratislavě, a získal 3. místo v mezinárodní architektonické soutěži na Národní knihovnu. V letech 2002-2004 byl členem Stavovského soudu ČKA, od roku 2004 je členem představenstva ČKA a od roku 2005 členem správní rady Společnosti Petra Parléře, o. p. s.

Ing. arch. Ivo Koukol - architekt. Od počátku 90. let pracuje v pozicích reprezentanta investora, zadavatele, případně vyhlašovatele soutěží a výběrových řízení. V letech 1993-2001 působil v pozici ředitele Správy Pražského hradu, od roku 2001 v privátní sféře (zejm. koncepce a řízení projektu nového ústředí ČSOB v Praze-Radlicích a dalších).

Ing. arch. Igor Kovačević (1973) - architekt. Absolvoval Fakultu architektury ČVUT v Praze (2000), v témže roce spolu s Yvette Vašourkovou založil vlastní architektonický ateliér. V roce 2001 stál u zrodu prvního nezávislého centra architektury v České republice - Centra pro středoevropskou architekturu / Centre for Central European Architecture / CCEA. V roce 2004 absolvoval stipendijní pobyt na Masterclass Steel v Rotterdamu. V současnosti pracuje na doktorské práci na téma "Jugoslávští architekti školení v Čechách", zároveň se věnuje kurátorské a publikační činnosti.

Prof. Ing. arch. Miroslav Masák (1932) - architekt. Absolvoval  Fakultu architektury a pozemního stavitelství ČVUT v Praze (1952-1958). Od roku 1959 pracoval v ateliéru 2 Stavoprojektu Liberec, v roce 1968 se stal zakládajícím členem SIALu a zakladatelem a vedoucím liberecké Školky. Po politicky motivovaném ukončení činnosti pracoval opět v ateliéru 2. V letech 1990-1993 působil jako odborný poradce prezidenta republiky a zároveň byl pověřen koncipováním dalšího rozvoje Pražského hradu. Od roku 1994 působí jako externí pedagog na Fakultě architektury VUT v Brně. Od roku 1995 pracuje v pracovní skupině České komory architektů, v níž byl v roce 1997 zvolen do představenstva a pověřen vedením úseku vzdělání architektů. V roce 1999 byl VUT jmenován profesorem pro obor architektura. 23. února 2007 mu byla v rámci kulatého stolu Fenomén SIAL v liberecké kavárně Ateliér předána Pocta ČKA za rok 2006.

Ing. arch. MgA. Pavel Nasadil (1975) - architekt. Vystudoval Eaton School v Norwichi (VB), Fakultu architektury ČVUT v Praze a Školu architektury prof. Emila Přikryla na pražské AVU. Během studií působil v ateliérech Masák a Partner a Studio A v Praze, pracoval také v kanceláři  Feilden + Mawson Architects and Planners v Norwichi. V roce 2005 založil spolu s architekty Janem Horkým a Tomášem Strakou architektonickou kancelář FAM Architekti. Mladý ateliér má za sebou několik realizací (Nový Český dům ve Velkém Týnci, rodinný dům ve Vřesině), do povědomí se zapsal zejména díky projektům, se kterými se úspěšně zúčastnil řady architektonických soutěžích z posledních let (Řešení Mírového náměstí v Dobříši, Údolní 53 v Brně, YMCA Norwich, Seagulls Children's Centre, Gorleston, Pěší zóna Náchod…). Rovněž diplomní projekt Pavla Nasadila "Ideální Hlučín" získal první cenu v soutěži Diplomních prací ČKA v roce 2005.

JUDr. PhDr. Jiří Plos (1952) - sekretář České komory architektů, pedagog na FA ČVUT Praha (obor právo a urbanismus) a na FUA TU Liberec (obor právo a obor stavba měst). Věnuje se teorii a dějinám architektury a urbanismu, teorii prostorového (územního) plánování včetně strategického plánování obcí, měst a regionů, zaměřuje se na právo se zaměřením na výstavbu, výkon povolání autorizovaných architektů, památkovou péči, životní prostředí včetně ochrany přírody a krajiny a organizaci a výkon veřejné správy v uvedených sférách. Podílí se na přípravě právních norem, rozvojových programů obcí, plánových dokumentací. Poskytuje expertní konzultační činnost v oboru prostorového plánování a v dalších uvedených oborech pro architekty, veřejnou správu a investory.
0 komentářů
přidat komentář