Vile továrníka Sochora ve Dvoře Králové hrozí demolice

Vložil
ČTK
25.03.2008 10:20
Brno

Dvůr Králové nad Labem - Zhruba 100 let staré rodinné vile textilního magnáta Josefa Sochora na Benešově nábřeží ve Dvoře Králové nad Labem, na jejíž podobě se podílel významný český architekt Josef Gočár, hrozí demolice. Současný majitel chce opuštěnou stavbu zbourat a na uvolněnou plochu rozšířit parkoviště sousedního Penny Marketu, jehož budova je ve špatném stavu. Informuje o tom Mladá fronta Dnes v příloze pro Královéhradecký kraj.
"Připravujeme její rekonstrukci a rozšíření o další menší krámky a provozovny služeb. Uvolněné místo po chátrající Sochorově vile se nám hodí pro zřízení nových odstavných ploch pro auta zákazníků," uvedla Gabriela Hlavsová ze společnosti Imobilia Sen, která svůj záměr odstranit stavbu už oznámila dvorskému stavebnímu úřadu, který má řízení o demolici Sochorovy vily na starosti.
Úřad má podle zákona třicet dnů na to, aby rozhodl o dalším postupu. Ve hře jsou dvě možnosti, buď úředníci s demolicí vysloví souhlas nebo zahájí řízení o povolení k odstranění stavby a vyzvou žadatele k doplnění podkladů.
Zbourání původně secesní stavby z roku 1905 by mohl zabránit pouze její rychlý zápis na seznam státem chráněných památek. K tomu však památkářům zatím chybějí potřebné podklady.
Český podnikatel Josef Sochor vybudoval počátkem 20. století ve Dvoře Králové tkalcovnu a strojní tiskárnu plátna, které se staly základem jednoho z největších textilních podniků v Čechách. Sochorova textilka v době největšího rozmachu zaměstnávala 1600 lidí, denně vyráběla až 105 kilometrů látek a výrobky z její produkce měly ve svém šatníku i slavné herečky Lída Baarová a Olga Scheinpflugová. Sochor při rozšiřování své továrny spolupracoval se známými staviteli a architekty té doby včetně Josefa Gočára, Josefa Gruse, Pavla Janáka, Karla Jarolímka či Františka Jiráska. Josef Gočár podle zjištění Výzkumného centra průmyslového dědictví navrhl pozdější dostavbu Sochorovy rodinné vily, architekt Josef Grus zase projektoval garáže a domek vrátného.
Proto je velice pravděpodobné, že některý ze slavných architektů navrhl i původní podobu secesní stavby, která později sloužila jako mateřská školka a teď je už řadu let opuštěná a chátrá. Důkazy o tom však zatím chybějí. "Máme nějaké fotografie a budeme se snažit co nejrychleji sehnat i další dokumenty. Rozhodně se ve spolupráci s dvorskou radnicí o zapsání Sochorovy vily na seznam státem chráněných památek pokusíme," uvedla Vladimíra Paterová z Národního památkového ústavu.
Snaha soukromého vlastníka o demolici Sochorovy vily připomíná příběh vily Aničky v  Hradci Králové, která by měla podle představ pojišťovny Generali ustoupit její moderní administrativní budově. Záměr zbourat jeden z architektonických symbolů krajského města však narazil na silný odpor veřejnosti. Pod petici za zachování secesní stavby z roku 1911 připojilo svůj podpis téměř 12.000 lidí. Odpůrcům demolice se tak po velkém úsilí podařilo prosadit vilu Aničku na seznam chráněných památek. Přesto stále nemají úplně vyhráno. Není totiž vyloučeno, že se pojišťovna pokusí památkovou ochranu zrušit soudní cestou, protože důvody, které ministerstvo kultury k ochraně vily vedly, nepovažuje za dostatečné.
0 komentářů
přidat komentář