HN: Soud nařídil exekuci Pražského hradu a katedrály sv. Víta

Vložil
ČTK
14.03.2008 10:05
Praha

Praha - Soud nařídil exekuci Pražského hradu a katedrály svatého Víta, protože Správa Pražského hradu dluží peníze soukromé firmě. Píší to dnešní Hospodářské noviny (HN).

    Deník informuje, že podle rozhodnutí soudu nesmí Správa Pražského hradu kvůli přibližně milionovému dluhu soukromé firmě nakládat s katedrálou, samotným Hradem a některými dalšími objekty na Hradčanech.
    Nucený prodej katedrály či Hradu podle HN prozatím nehrozí - Správa Pražského hradu požádala soud, aby nařízenou exekuci zastavil. Soud o žádosti dosud nerozhodl, uvádí deník.
    Hrozba exekuce se podle HN týká jen vlastních staveb, ne například vybavení chrámu. "Vnitřní zařízení patří Metropolitní kapitule," řekl mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora.
    HN uvádějí, že exekutor Josef Potoček, který dostal případ na starost, uvalil exekuci jen na nemovitosti. "Bankovní účty obstavené nemáme," řekl HN ředitel Správy Pražského hradu Ivo Velíšek. Potočka se HN zastihnout nepodařilo.
    HN píší, že počátek kauzy sahá do roku 2001, kdy se na Hradě konala výstava o působení italských renesančních a barokních umělců v Praze. Na expozici se podílela společnost GEMA Art. Správa Pražského hradu jí odmítala zaplatit část slíbeného honoráře v řádu stovek tisíc korun tak dlouho, až Obvodní soud pro Prahu 1 loni v červnu nařídil exekuci.
    "Rozhodně to není nejelegantnější způsob, jak dlužnou částku vymoci. Nemovitosti typu Katedrály svatého Víta by se zpeněžovaly opravdu špatně," uvedl místopředseda Krajského soudu v Praze Luboš Dörfl.
    Nejasná je podle HN odpověď na otázku, proč Správa Pražského hradu nechala situaci zajít tak daleko. "Jsme povinni využít všechny právní prostředky ochrany státního majetku," sdělil HN šéf Správy Pražského hradu Velíšek.
    HN píší, že verze obou stran sporu jsou diametrálně odlišné a že situaci navíc komplikuje fakt, že místo původní firmy GEMA Art, s.r.o, ve sporu vystupuje nástupnický subjekt GEMA ART GROUP, a.s. V této chvíli je celý spor na mrtvém bodě a obě strany čekají, zda soud nařízenou exekuci zastaví, nebo ne, píší HN. Dodávají, že zatím není jasné, kdy rozhodnutí padne.
    Právní zástupce soukromé společnosti Antonín Janák HN k případu řekl: "Přibližně třetina honoráře ve výši necelých tří milionů korun šla na závazky, které společnost GEMA Art měla vůči Správě Pražského hradu, další část správa po opakovaných urgencích vyplatila. O necelém milionu, který uhrazen nebyl, správa začala tvrdit, že můj klient práci v této hodnotě nabídl jako sponzorský dar."
    Později prý správa začala uvádět, že společnost GEMA Art jí dluží přibližně stejnou částku, jakou má správa uhradit GEMA Art, a proto peníze převádět nebude, píší HN.
    Jinak ale situaci podle listu popsal v e-mailu zaslaném HN Velíšek: "Věcně jde o to, že se na Hradě uskutečnila výstava Opus Italicum. Agentura GEMA Art, s.r.o., tvrdí, že Správa Pražského hradu jí tenkrát slíbila peníze, ale písemná smlouva uzavřena není."
    Současně jsou podle něj vedeny další spory, v nichž zase Správa Pražského hradu požaduje po GEMA Art nezaplacené nájemné a také nezaplacenou odměnu z komisionářské smlouvy, uzavírají HN.