Severočeské muzeum představuje slavné vily regionu

Zdroj
Petra Laurinová
Vložil
ČTK
07.03.2008 00:55
Liberec

Liberec - Kouzlo a osudy slavných vil Libereckého kraje odhaluje stejnojmenná výstava, která začala dnes v Severočeském muzeu v Liberci. Expozice je putovní a postupně zavítá do dalších míst v regionu a České republiky. Představuje se v ní 50 výjimečných staveb ze 17 míst kraje postavených od sedmdesátých let 19. století po současnost. Architektura přesně odráží historické etapy vývoje regionu, řekl ČTK Marek Veselý z agentury Foibos, která výstavu uspořádala a vydala přehled o slavných vilách také knižně.

    "V rámci edice Slavné vily jde již o sedmou knihu a sedmou výstavu," dodal. Ke zmapování slavných českých a moravských vil vedl autory zájem veřejnosti o Trmalovu a další pražské vily. Postupně tak vzniká cyklus věnovaný vilám všech krajům. Edice bude mít 15 svazků a představí 736 objektů od 400 architektů. Patronát nad celým projektem Slavné vily Čech, Moravy a Slezska převzala manželka prezidenta Livia Klausová.
    Výstava a publikace o vilách Libereckého kraje ukazuje typické příklady staveb reprezentujících jednotlivé, navzájem odlišné historické etapy, vymezené dvěma válkami a pak čtyřicetiletou érou socialismu. "Války narušily v pohraničí vývojovou kontinuitu. Po 2. světové válce bylo z měst v Sudetech navíc vysídleno německé obyvatelstvo," podotkl Veselý.
    Liberecký kraj je podle architektů zvláštní tím, že se v něm mísí český a německý vliv. Liberecká radnice je zdrobnělou replikou vídeňské a vily z dob monarchie navrhovali vedle místních stavitelů architekti z Mnichova, Vídně, Norimberku nebo Berlína. Na Turnovsku stavěli ale převážně čeští architekti, dodal Veselý. Podle editora cyklu Pavla Halíka jsou liberecké zahradní čtvrti jako třeba vznešená Masarykova třída unikátem, který nemá v zemi obdoby.
    Většina slavných vil obývá třetí až čtvrtá generace lidí. Během té doby prošly citlivými, ale i brutálními úpravami. Snad nejhorší osud postihnul neorenesanční vilu Josefa Elstnera v Jablonném v Podještědí. Členitá stavba připomínající spíš hrad se proslavila ve filmu Rodinné trampoty oficiála Třísky. Nyní je ve špatném stavu a nikdo o ní nemá zájem. Mnohem větší štěstí má Schmelowského vila v Jablonci nad Nisou, ukázka aerodynamického funkcionalismu. Dispozice domu i řešení interiérů jsou nadčasové, a proto slouží ke spokojenosti svých nynějších majitelů bez úprav dodnes.
0 komentářů
přidat komentář

Související články