Náměstek MMR: Zákon o sociálním bydlení bude možná už příští rok

Vložil
ČTK
06.03.2008 13:05
Praha

Praha - Zákon o sociálním bydlení by mohl být schválen ještě v tomto volebním období. Je možné, že jeho návrh bude předložen během příštího roku. Věcný záměr normy by mohla vláda dostat ještě letos. Na tiskové konferenci Sdružení nájemníků (SON) to dnes řekl náměstek ministerstva pro místní rozvoj pro legislativu a bytovou politiku Miroslav Kalous.

    "Dosud se tím tématem nikdo nezabýval, takže to nebude pro nás tak úplně jednoduché," podotkl k přípravě zákona náměstek. V současné chvíli se podle něj připravuje k projednání na MMR šest variant normy, následně by měly být konzultovány i s ministerstvem práce a sociálních věcí.
    Příprava návrhu zákona o sociálním bydlení vázne na neshodách mezi MMR a MPSV, uvedl již dříve místopředseda SON Milan Taraba. "To, že mají různé rezorty různé představy, je naprosto normální a skoro bych řekl, že je to dobře, protože to skýtá záruku, že výsledek bude racionální," řekl Kalous. Rozdíly představ ministerstev podle něj nejsou nijak zásadní a týkají se věcných ustanovení zákona.
    "Je třeba diskutovat o cílových skupinách obyvatelstva, které budou sociální bydlení využívat," řekl Taraba. Podle něj je nutné vést debatu například o osamělých rodičích s dětmi, dlouhodobě nezaměstnaných, zdravotně postižených, o přistěhovalcích nebo etnických menšinách.
    Zvláště Taraba zdůraznil skupiny mladých lidí s nízkými příjmy. "Já bych se toho bál, protože rozdělovat lidi a priori na staré a na mladé je příliš odvážný krok," oponoval Kalous. "Správné je se na to koukat tak, že buď je člověk schopen si bydlení ekonomicky zajistit, a je lhostejné kolik mu je, nebo objektivně není, a pak by stát měl umět mu pomoci," dodal.
    Definice sociálního bydlení by měla podle místopředsedy SON směřovat státní pomoc především k domácnostem, které mají problémy se získáním či udržením přiměřeného bydlení. Závazná definice sociálního bydlení, ale například i přiměřeného bytu, v Česku zatím podle představitelů sdružení chybí.
    Definice sociálního bydlení se dnes používá jen ve vztahu k dani z přidané hodnoty. Do této kategorie patří rodinné domy s plochou do 350 metrů čtverečních a byty do 120 metrů čtverečních. Na tyto stavby se vztahuje snížená sazba DPH, která od Nového roku kvůli vládním reformám vzrostla z pěti na devět procent. Na ostatní byty a domy se vztahuje 19procentní sazba. Většina novostaveb v Česku nyní do takto vymezeného sociálního bydlení patří.
0 komentářů
přidat komentář