V centru Plzně vznikne nová dominanta od architekta Bořka Šípka

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
05.03.2008 20:45
Plzeň

Bořek Šípek

Plzeň - Novou moderní dominantou centra Plzně se má stát Palác Ehrlich, jehož autorem je jeden z nejznámějších českých architektů Bořek Šípek. Ve dvou budovách za přibližně čtvrt miliardy korun, které vyrostou v proluce v  Šafaříkových sadech, vzniknou do konce příštího roku luxusní byty, obchody i  restaurace. ČTK to řekl Miloslav Mašata, předseda představenstva Plzeňského projektového ateliéru (PPA), který do projektu vložil pozemky v proluce. Jeho sousední kancelářská budova projde zásadní obnovou. PPA zajistila úvěr od České spořitelny.
    "Když jsem to ukazoval zahraničním developerům, tak nechápali, že v Plzni ještě existuje takhle krásný volný pozemek v centru města," řekl Michal Štěpánek, majitel investorské firmy MICHAEL Development, který je plzeňským rodákem a stál u zrodu projektu.
    "Stavba bude zahájena v červnu a majitelé bytů se budou moci nastěhovat do 14 měsíců," dodal. Palác bude mít devět nadzemních podlaží, kde bude 50 bytů od 1+1 až do 120 m², všechny s terasami a balkony. V paláci vznikne recepce s nepřetržitou službou, sauna, obchod a restaurace, v podzemí 56 parkovacích míst. Cena luxusních bytů, které podle Štěpánka v Plzni chybějí, se bude pohybovat od 40.000 do 70.000 Kč/m2. Developer dnes zveřejní záměr prodeje a začne brát rezervace. Už se mu hlásí ředitelé plzeňských firem a zahraniční manažeři.
    Sousední administrativní budova proti hotelu Continental bude zachována, ale projde zásadní rekonstrukcí. Vznikne tam přes 2000 m2 ploch pro obchody a kanceláře. Sídlit tam bude i PPA.
    MICHAEL Development se specializuje na výstavbu luxusního bydlení v nejatraktivnějších lokalitách ČR a stavěl také bytové domy v  USA. Autory projektů jsou vždy přední čeští architekti. V Plzni připravuje ještě projekt villa domů u přehrady České údolí.
    "Rozhodl jsem se velmi rychle. Potkal jsem pana Štěpánka při přestupu na letišti v Amsterdamu, nebylo moc času," řekl osmapadesátiletý Šípek, který vystudoval v Německu architekturu a průmyslový design. Z bytových projektů dosud realizoval privátní domy v  Nizozemsku, Německu a Česku. V ČR jsou známé jeho pražské návrhy Art Centra Arzenal a lávka přes Chotkovu ulici. V Plzni uvedl, že se nezúčastňuje veřejných soutěží, protože jim nevěří. Čeká, že ho osloví investor nebo developer a práce má dost.
    Jméno Ehrlich je připomínkou smutného osudu velké plzeňské židovské rodiny. "Moje matka, za svobodna Ehrlichová, byla jediná, kdo z rodiny přežil koncentrační tábor," vzpomněl Štěpánek. Podle Ireny Králové, plzeňské architekty z Útvaru koncepce a rozvoje města, je velmi dobré, že se využije proluka a uzavře sadový okruh. Podle ní půjde o palác v pravém smyslu slova, po všech rezidencích a villa domech, který jimi nejsou.
12 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
ondrejcisler
06.03.08 01:31
no fakt děs
Milan
06.03.08 08:34
...
chitektar
06.03.08 10:54
Uzavření sadového okruhu?
Karel Makoň
06.03.08 06:06
milane,
ondrejcisler
07.03.08 02:43
zobrazit všechny komentáře

Související články