Litomyšl zvažuje, zda postavit krytý bazén za dotace EU

Vložil
ČTK
05.03.2008 10:20
Praha

Litomyšl (Svitavsko) - Radnice v Litomyšli na Svitavsku zvažuje, zda postaví za evropské peníze krytý plavecký bazén. Ze 130 milionů korun může získat polovinu nákladů. Původně počítala s vyšší dotací. Novinářům to dnes řekl starosta Michal Kortyš. Podobný problém řeší i jiná města v Pardubickém kraji, například Moravská Třebová.
    "Museli bychom se zadlužit na 15 až 20 let. I provoz bazénu by byl každý rok ztrátový čtyři až pět milionů korun," uvedl starosta.
    Krytý bazén však podle lidí v Litomyšli chybí. Předloni podepsalo petici 3400 obyvatel města, aby se radnice o výstavbu krytého bazénu zasadila. Původní projekt však počítal s částkou 80 milionů korun, vstupní náklady však rostou a do současnosti se zvýšily o 50 milionů korun.
    "Projektantům jsem řekl, že už je nepustím ani korunu výš," řekl starosta.
    Podle finanční komise si radnice může dovolit zadlužení až 200 milionů korun na 20 let. Starosta se však domnívá, že zadlužení 150 miliony korun na dofinancování evropských projektů je maximum. O krytém bazénu rozhodne příští týden zastupitelstvo, dodal starosta.
    Bazén by měl případně vyrůst v areálu Černá hora. Sloužit by měl spádové oblasti s 30.000 obyvateli. Počítá s pěti drahami o délce 25 metrů, vířivkou, párou a toboganem.
    Kvůli nízkým dotacím již padl v Moravské Třebové na Svitavsku projekt společenského a kongresového centra. Dotace z Evropské unie jsou příliš nízké a město by se muselo kvůli stavbě hodně zadlužit.
0 komentářů
přidat komentář