Ricardo Boffil: Kulturní centrum Miguel Delibes

Zdroj
3D H. Interiér / provozovatel katalogu MyCode
Vložil
Tisková zpráva
10.03.2008 05:35
Koncepční řešení veřejného sezení
1. díl - Foster&Partners: Gateshead
2. díl - Ricardo Boffil: Kulturní centrum Miguel Delibes
3. díl - Mutaflex
4. díl - Vybrané projekty
Několikatisícové auditorium ve španělském kulturním centru Miguela Delibese řešil architekt Ricardo Bofill.

Public seating, tedy vybavení konferenčních center, zasedacích a jednacích místnosti, letištních a nádražních hal, čekáren, kin, divadel a koncertních sálů… to všechno jsou pro architekty technologicky i provozně náročná zadání, kde je potřeba systémově řešit sezení. Nové City of Arts ve španělském Valladolidu bylo loni dokončeno podle návrhu Ricarda Bofilla. Jde o multifunkční kulturní centrum určené nejen pro hudební produkce, ale i kongresy a další společenské akce.
Tři hlavní hmoty jsou postaveny kolem hlavního centrálního prostoru, pojatém jako plaza. První část domu je sídlem Hudební konzervatoře, ve druhé části je koncertní sál s 2 080 sedadly. Třetí část budovy tvoří přednáškové sály, kanceláře, zázemí Vyšší školy dramatických umění a Taneční školy. Dále je zde experimentální divadlo se 600 sedadly. Boffil svůj koncept popisuje takto: "Z odstupu je stavba tohoto kulturního centra hudební metaforou, interiér pak funguje jako malé kulturní město. Vytvořili jsme nový model: divadlo, tanec a hudba dohromady na jednom místě, učitelé, students i publikum v jednom prostoru."

Technické řešení: Sensó
Pro auditorium kulturního centra navrhl speciální sezení Sensó inženýr a specialista na akustiku Albert Xu, který pracuje s Ricardem Bofillem více než třicet let. Ricardo Bofill toto křeslo popisuje jako "objekt v harmonii se stavbou, jeho design je funkční, komfortní a minimalistický." Zároveň tento model křesla musel splňovat další požadavky na chování v interiéru. Sensó je čalouněné přírodní kůží, nemá žádné dřevěné prvky a hlavní důraz byl kladen na excelentní akustické chování. Díky zabudovanému rezonátoru uvnitř korpusu se sedadlo chová stejně ať už na něm někdo sedí, nebo je neobsazené. Akustické chování mnoha stovek sedadel v tomto obrovském auditoriu bylo podrobeno řadě různých testů tak, aby v sálu byla vždy akustika odpovídající danému typu produkce nebo hudebního vystoupení. Snahou provozovatele bylo maximalizovat počet lidí v sále a zároveň zachovat prostorový komfort sedícím posluchačům a umožnit i další využití sálu (konference, kongresy, atd.).
Napište si o podrobné informace o tomto technickém řešení.

O projektu
Kulturní centrum Miguel Delibes, Valladolid, Španělsko / www.auditoriodevalladolid.es
Architekt: Ricardo Bofill
Klient: Junta de Castilla y León
Realizace: 2007
Celková plocha: 40 0000 m²
Řešení sezení: Sensó (design Alber Xu)
Prohlédněte si kompletní technická řešení a produkty Figueras na www.figueras.com.
V České republice prodává 3D H. Interiér / www.3dh.cz
0 komentářů
přidat komentář