Zlínský kraj ocení vlastníky obnovených lidových staveb

Vložil
ČTK
01.03.2008 14:45
Zlín

Celková rekonstrukce rodného domu Jožy Úprky v Kněždubu (Ing. arch. Edita Vlčková)
Zlín - Zlínský kraj schválil v České republice zatím ojedinělý projekt s názvem Lidová stavba roku. Cílem je podpořit vlastníky objektů, kteří se výrazně podílejí na jejich obnově a záchraně. Nejlepší z nich obdrží finanční podporu, která by měla alespoň částečně pokrýt náklady spojené se stavebními pracemi. ČTK o tom informoval krajský radní odpovědný za oblast kultury Jindřich Ondruš.
    Památky lidové architektury zahrnují především obytné a hospodářské stavby, provozní a technické stavby, malé kostelíky, kaple, zvonice a veškerou drobnou sakrální architekturu. "Tyto stavby nejsou zpravidla vnímány jako individuální jedinečné objekty. Z toho pak pramení i častý názor, že památek lidového stavitelství je dost a že jejich zánik lze tolerovat spíš než u  památek uměleckohistorických," uvedl Ondruš.
    Projekt Lidová stavba roku má v lidech obnovit zájem o prostředí, v němž žijí. Většině dosud více či méně zachovalým venkovským památkám totiž hrozí zánik.
    Do soutěže může být přihlášena stavba, která se nachází na území Zlínského kraje, návrh musí obsahovat mimo jiné také textovou, grafickou a obrazovou část. Vítěznou stavbu vybere hodnotící komise, kterou jmenují krajští radní.
    Návrhy je možné na adresu kraje zasílat do konce dubna. Podat jej může vlastník stavby, případně jiná fyzická či právnická osoba se souhlasem vlastníka a s bydlištěm či sídlem v  tuzemsku.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Dobrý nápad !
02.03.08 11:55
zobrazit všechny komentáře

Související články