Podle UNESCO bude vztah Prahy k památkám precedentem

Vložil
ČTK
29.02.2008 13:05
Praha

Praha - Chystaná sporná výstavba dalších výškových budov na pražském Pankráci má podle ekologického sdružení Arnika pro experty z UNESCO mezinárodní význam. Praha by se totiž mohla stát pro ostatní města precedentem. Mise UNESCO nyní přijela do Prahy zjišťovat, jak se Česko stará o to, aby Praha nepřišla o hodnoty, pro něž byla zapsána na seznam světového dědictví.

    Stejně jako je pankrácká pláň precedentem pro Prahu, je Praha precedentem pro další města světa, tlumočil názor šéfa mise Francesca Bandarina Martin Skalský z ekologického sdružení Arnika, který se zúčastnil jednání expertů se zástupci občanských sdružení kritizujících výstavbu mrakodrapů v Praze. Před rokem vyjádřilo UNESCO kvůli chystané výstavbě dalších výškových budov na Pankráci "vážné znepokojení".
    Podle Skalského Praha zatím spornou situaci ohledně mrakodrapů nevyřešila. "České úřady intenzivně pracují na vydání povolení ke stavbě dvou mrakodrapů na Pankráci a prohlašují, že (stanovisko) UNESCO je pouhou formalitou," dodal.
    Bandarin je ředitelem Centra světového dědictví UNESCO. Takto vysoce postavený úředník se podobných misí účastní jen výjimečně, což podle znalců svědčí o mimořádné pozornosti, kterou centrum Praze věnuje. Loni takto například navštívil Petrohrad, kde se plánuje také výstavba výškové budovy.
    O průběhu expertní mise, která v metropoli potrvá do soboty, zatím informují pouze občanská sdružení. Město ani ministerstvo kultury je dosud nekomentovalo.
   To, že se mise účastní i velmi vysoce postavení úředníci mezinárodní instituce, může podle znalců znamenat vyjádření nedůvěry v objektivitu zprávy, kterou český stát o své péči o historické centrum Prahy zapsané na seznam světového dědictví poslal výboru UNESCO.
  Zástupci občanských sdružení na dnešním jednání experty UNESCO upozornili na řadu způsobů, jimiž podle nich dochází k znehodnocování metropole a jejích staveb. "Mluvili jsme například o výstavbě podzemních garáží v centru města, ničení střešní krajiny půdními vestavbami, přestavbách historických budov na hotely a dalších problémech," uvedl Skalský.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
hustá fotka,
Vích
01.03.08 11:40
my sice unesco mesto
ali
02.03.08 08:18
zobrazit všechny komentáře