MMR dostane negativní cenu Antipanel

Zdroj
Elena Mazurová
Vložil
ČTK
29.02.2008 10:05
Ostrava

Ostrava - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) dostane v soutěži Fasáda Moravskoslezského kraje novou zvláštní cenu s názvem Antipanel. O udělení tohoto negativního ocenění rozhodla sedmičlenná porota soutěže, chce tak poukázat na špatná rozhodnutí či na instituci, která nejvíce přispěla ke zbrzdění či zastavení oprav panelových domů, řekla dnes ČTK mluvčí soutěže Lenka Hatlapatková. MMR považuje udělení ceny za nespravedlivé.

    Podle zástupců poroty jde o obdobné ocenění jako například známý Ropák za neekologický počin, uvedla Hatlapatková.
    "Porota se jednomyslně shodla na tom, že tuto zvláštní cenu udělí MMR, které loni na podzim rozhodlo o zastavení přijímání žádostí na poskytování dotací určených na podporu oprav, modernizací a rekonstrukcí panelových domů v rámci programu Panel," vysvětluje rozhodnutí poroty autor soutěže Tomáš Závada.
    Dotace byla podle poroty výrazným motivem pro obyvatele panelových domů, aby se pustili do oprav a zateplování. "Je to dost nešťastné rozhodnutí. Navíc až do dneška není jasné, zda a kdy bude program znovu spuštěn," uvedl Závada. Dodal, že proti pozastavení dotací protestovali už otevřeným dopisem i zástupci Svazu českomoravských bytových družstev, organizace na ochranu nájemníků, autorizovaná komora architektů a další.
    Udělení ceny je nespravedlivé, neboť MMR činilo a činí kroky k tomu, aby program mohl pokračovat, reagoval náměstek ministra pro legislativu a bytovou politiku Miroslav Kalous. Připomněl, že Státní fond rozvoje bydlení nepřijímal žádosti o dotace v programu Panel v závěru loňského roku, protože peníze pro rok 2007 byly již vyčerpány. Celkově, a to nejen MMR, byl objem financí určený pro národní programy snížen, protože pro období 2007 až 2013 je jednou z priorit státního rozpočtu zajištění spolufinancování evropských fondů, vysvětlil Kalous. Proto také byla podle něj podpora v programu Panel v roce 2008 snížena z předpokládaných zhruba 3,5 miliardy na 1,6 miliardy Kč.
    "V současné době vedeme jednání s ministerstvem financí o tom, zda bude možné původně navrhovanou celkovou výši zdrojů určených pro program Panel na rok 2008 doplnit ze stávajících 1,6 miliardy tak, aby podpora mohla v letošním roce pokračovat v podobném objemu jako v roce minulém," dodal Kalous.
    V letošním ročníku soutěže Fasáda Moravskoslezského kraje bojuje 98 subjektů, o 23 více než loni. Vítěz šestého ročníku bude znám 26. března. Podmínkou přihlášení bylo umístění stavby v rámci Moravskoslezského kraje a dokončení fasády v roce 2007. Zároveň se nesmělo jednat o novostavbu, pouze o rekonstrukci fasády.
0 komentářů
přidat komentář