Frýdek-Místek postaví kvůli Hyundai třetí most přes Ostravici

Zdroj
Elena Mazurová
Vložil
ČTK
29.02.2008 09:50
Ostrava

Frýdek-Místek - Frýdek-Místek postaví třetí most přes řeku Ostravici, která dělí město. Důvodem je nárůst automobilové i železniční dopravy v souvislosti s nošovickou automobilkou Hyundai, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Matějíková. Proti výstavbě mostu, který by měl spojovat frýdecké sídliště Riviéra s obcí Staré Město, se ale staví stovky lidí. Podepisují se pod petici, protože jim vadí například to, že stavba zasáhne do odpočinkových zón u řeky.

    Plány na výstavbu třetího mostu, jehož trasa je vedena z ulice 28. října přes řeku Ostravici na ulici Na Poříčí, existují od roku 1996. Město se nyní rozhodlo nový most postavit, protože s blížícím se zprovozněním automobilky Hyundai rostou podle Matějíkové obavy, že doprava ve městě bude ještě obtížnější. Nošovická automobilka chce zahájit zkušební výrobu na podzim.
    "Projektová dokumentace k třetímu mostu je před dokončením. V těchto dnech je projednávána s vlastníky i správci inženýrských sítí a dotčených pozemků, může být ještě upravena. Jisté je, že most bude dvouproudový s chodníky pro pěší po obou stranách a nebude na něj povolen vjezd nákladním vozidlům," upřesnil náměstek primátorky Miroslav Dokoupil. Podle něj by se měl postavit postavit v letech 2010 až 2011. Celkové náklady na vybudování mostu odhaduje magistrát na 80 milionů korun, část nákladů chce město pokrýt dotací.
    Mnoha lidem se ale nelíbí, že nový most naruší klidové zóny, za něž považují Sady Bedřicha Smetany, tenisové kurty a cyklistickou stezku kolem řeky. Na magistrátu se zatím nahromadilo přes sto petičních archů, na každém je až 30 podpisů nespokojených lidí. Část lidí podle Matějíkové protestuje také proti výstavbě nové silnice z Beskydské ulice na ulici 1. máje. Silnice byla totiž zanesena do územního plánu, ale podle Matějíkové se nikdy stavět nebude. "Občany mohu ujistit, že z ulice Beskydská na ul. 1. máje silnice nepovede. Pravdou je, že silnice je zakreslena v územním plánu, ale nikdy se o její realizaci neuvažovalo. Proto jsme také v tomto smyslu požádali o změnu územního plánu," uklidňuje obyvatele i vedoucí odboru dopravy Miroslav Hronovský.
    Frýdek-Místek nyní využívá pro dopravní spojení přes řeku Ostravici dva mosty. Jeden z nich je čtyřproudový a denně jím podle magistrátu projede až 50.000 vozidel. "V případě, že se na něm stane větší nehoda, kolabuje doprava v celém městě," dodala Matějíková.
0 komentářů
přidat komentář