Galerista Smolák již nechce Libeskindovo Dalineum stavět v Praze

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
28.02.2008 16:20
Praha

Praha - Čtyři roky uplynou na jaře od chvíle, kdy v Praze prezentoval návrh muzea moderního umění světoznámý americký architekt polského původu Daniel Libeskind. Iniciátor projektu galerista Miroslav Smolák chtěl nejprve muzeum umístit na Strahově, později byl ve hře pozemek u Vltavy, několik let již však o jeho úmyslu nebylo slyšet. Smolák totiž s Prahou již nepočítá, plánuje muzeum v jiné evropské metropoli. Tají však, která to bude.

    I když se po zveřejnění návrhu začalo debatovat o tom, zda je možné jej zasadit do pražské památkové rezervace, i vůbec o možnosti jeho realizace, přesunutím plánů mimo ČR ztrácí Praha případný příspěvek k současné architektuře - byť by budova stála kdekoli. Po středečním jednání kolem nové budovy Národní knihovny není stále jasné ani to, zda bude ve městě stát stavba dalšího slavného architekta Jana Kaplického. Před rokem přitom tomu bylo město daleko blíže. I Kaplický ve středu zmínil, že by stavba, jejíž návrh zvítězil v mezinárodní architektonické soutěži, mohla stát mimo Prahu i mimo Českou republiku.
    Vícefunkční stavbu, pro níž nyní Smolák používá název Dalineum, počátkem letošního února údajně projednával na magistrátu "jedné krásné evropské metropole". S představiteli města jednal o nejvhodnější stavební parcele a vybrána byla ta na nábřeží řeky v centru města. Galerista ale zatím nechce sdělovat veřejnosti, o které město jde. "Učiním tak, až budu mít stavební povolení v ruce," sdělil ČTK.
    Zatímco Kaplického stavba má v souladu s jeho tvorbou podobu čehosi organického a podle autora má mnoho společného s historickou pražskou architekturou, Libeskindův návrh je hranatý a geometrizující, i když nemá tvar pravidelného tělesa. "Ačkoli je to komplikovaná a složitá stavba, počítá jen s jednoduchými geometrickými tvary a liniemi. Základní ideou je proměna kruhu na čtverec a poté opět v kruh, samozřejmě v prostoru. Ani jedno poschodí nemá stejný půdorys", uvádí o muzeu autor.
    Libeskind návrh muzea osobně v květnu 2004 představil v Praze. Tehdy se uvádělo, že by stavba mohla do konce roku 2007 stát na Starém Městě na konci Revoluční ulice, kde je dnes prázdné místo a park. Hned na místě ale památkáři uváděli, že by rozměrnou budovu radši viděli jinde.
    Sedmipatrová budova by měla zahrnovat kromě stálé expozice děl Salvadora Dalího, již chce Smolák vybudovat se zahraničními partnery, i divadlo s několika sály, filmový sál, velké výstavní haly pro pořádání veletrhů a výstav na způsob kunsthalle, malé soukromé galerie, několik restaurací, kancelářské prostory a hotel.
    Při pražské prezentaci muzea se historikové umění obávali toho, čím autor Dalího expozici naplní. Zásadní Dalího surrealistická díla bedlivě opatrují světová muzea a galerie. Grafiky z jeho pozdního období jsou sice snadno dostupné, ale je u nich sporná nejen kvalita, ale i podíl autora. Smolák oponoval tím, že jedná s představiteli Dalího muzea ve Španělsku o zápůjčce děl. "Tam mají 3500 Dalího děl v depozitáři a chtěli by je vystavit," řekl tehdy. V muzeu by měla podle něj být díla z různých období Dalího tvorby.
    Libeskind má se stavbami muzeálního typu zkušenosti - Židovské muzeum v Berlíně zpřístupněné v roce 2001 jej učinilo slavným. Vyhrál také soutěž na rekonstrukci místa, kde stálo Světové obchodní centrum v New Yorku zničené v roce 2001. Vítězný návrh však prošel řadou změn a Libeskind se k němu již nehlásí.
0 komentářů
přidat komentář