V SAE otevřeli třetí největší mešitu na světě

Vložil
ČTK
28.02.2008 12:50
Praha


Abú Zabí - Ve Spojených arabských emirátech (SAE) tento týden otevřeli třetí největší mešitu světa. Vejde se do ní přes 40.000 lidí a znalci ji označují za architektonický skvost. Na rozdíl od mešit v Mekce a Medíně do ní mohou vcházet i nemuslimové. Rozlehlý bělostný komplex zdobí minarety a kupole, interiér krášlí koberce a mohutné lustry. Informovala o tom dnes agentura AFP.
        Po mešitách v Mekce a Medíně je to třetí největší stavba svého druhu na svět. Nese jméno prvního prezidenta SAE šajcha Zajda bin Sultána Nahajána a stojí v Abú Zabí.
        Zatímco v Mekce a Medíně, jež jsou kolébkou islámu, je nemuslimům vstup do mešit zakázán, v Abú Zabí se dovnitř dostanou i turisté. Od žen se očekává, že se zahalí do černých abájí, tedy do splývavých volných oděvů, které dostanou u vchodu. Osoby, které nevyznávají islám, by se také neměly dotýkat výtisků koránu, jež jsou rozmístěny v modlitebnách.
        Zástupkyně ředitele projektu Chavla Sulajmáníová řekla, že turisté vybavení fotoaparáty už k mešitě proudí od prosince, i když stoprocentně bude dokončena až příští rok v  listopadu. O jejím zbudování rozhodl roku 1998 šajch Zajd, který zemřel před čtyřmi lety a pochován je v těsné blízkosti mešity.
        Na jeho přání stavba stojí na vyvýšeném místě, aby byla viditelná z dálky. Rozprostírá se na 22.000 metrech čtverečních a hlavní stavební práce už byly dokončeny. Zbývá upravit zahradu, ohrazení a parkovací místa. Hlavním materiálem byl italský mramor.
        Čtyři minarety se tyčí do výšky 107 metrů a střechu tvoří 82 kupolí sedmi různých velikostí. Uvnitř je 96 a zvenčí 1058 sloupů. Pod vedením marockých architektů mešitu vybudovali zahraniční dělníci, zejména Indové a Pákistánci.
        Vnitřní stěny jsou prokládány drahokamy seskládanými do ornamentů. Nejatraktivnější součástí interiéru je ale ručně tkaný íránský koberec o ploše 6000 metrů čtverečních, čili největší na světě. Dva roky na něm pracovalo 1200 tkalců z východoíránského Chorásánu. Koberec váží 45 tun a jeho cena se odhaduje na 8,5 milionů dolarů (141 milionů korun). Rozprostřen byl v  hlavní modlitebně, kde na něj kleká až 9000 muslimů.
        V mešitě jsou také menší modlitebny, z nichž jedna je vyhrazena ženám. V nich jsou velké televizní obrazovky, na nichž mohou přítomní sledovat modlitbu v hlavním sále.
        I  když oficiálně cena stavby známa není, Sulajmánová hovoří o dvou miliardách dírhámů, což je v přepočtu devět miliard korun.
SAE tvoří sedm emirátů, z nichž všechny až na Abú Zabí jsou absolutní monarchie. Jejich vládci ze svých řad vybírají prezidenta federace. Zřízení Abú Zabí se podobá spíš konstituční monarchii. Tamní úřady se snaží nabídnout co nejvíc kulturních lákadel, aby tam turisté nepřijížděli jenom za nákupy, jako je tomu často v případě Dubaje. Mešita šajcha Zajda bude bezpochyby jedním z nich, tvrdí agentura AFP.
0 komentářů
přidat komentář