V Turecku chtějí zachránit druhé Pompeje před přehradou

Vložil
ČTK
28.02.2008 12:40
Praha

Allianoi (Turecko) - Antické termální lázně Allianoi na západě Turecka poblíže antického Pergamonu (dnešní Bergama), často srovnávané s  Pompejemi pro vynikající stav, v němž se zachovaly, brzy k zoufalství archeologů pohltí vody přehrady, napsala agentura AFP.
    Je zde zřídlo, které napájí bazén ještě chráněný téměř pět metrů vysokými zdmi, sál zdobený neporušenými sloupy z jednoho kusu kamene a mozaikou, kryté aleje, zbytky ulic a domovních bloků, fontány a téměř 11.000 artefaktů.
    Doktor Ahmet Yaras a jeho archeologický tým potřebovali téměř devět let, aby odhalili tyto ruiny, které se zachovaly díky náhodnému sesunu a které představují jen malou část pokladů Allianoi.
    Prozkoumáno bylo jen 20 procent plochy starověkých egejských lázní, které prožívaly svou největší slávu ve 2. století.
    Vědci však už zřejmě nebudou mít příliš času, aby zbývajících 80 procent prostudovali: po kontroverzních jednáních vědecká komise na rozdíl od předešlých dvou dobrozdání loni v říjnu rozhodla, že lokalitu zaplaví vody přehrady.
    Naplnění přehrady Yortanli, která má zavlažovat na 8000 hektarů zemědělské půdy a jejíž výstavba loni skončila, je jen otázkou týdnů, až bude dokončena veškerá technická příprava.
    "Jako vědce mě velmi tíží, že tyto památky navždy zmizí, aniž bychom mohli poznat jejich celé bohatství," říká Yaras, který se společně s několika přáteli přijel počátkem února do Allianoi naposledy podívat.
    "Pouhých 20 procent odkrytých vykopávek nám umožnilo pochopit, že Allianoi má největší a nejzachovalejší antický termální zdroj na světě - jen to by stačilo, aby mohla být lokalita chráněna," rozhořčuje se vědec. "Nalezli jsme zde na 400 kovových lékařských nástrojů, což je více než v kterémkoli jiném antickém městě na světě."
    Četní vědci, jichž se AFP dotázala na názor, sdílejí rozhořčení svého kolegy a litují, že z povrchu země navždy zmizí lokalita, kterou považují za jedinečnou.
    Pierre Chuvin, expert na antické Řecko a ředitel francouzského ústavu dějin Anatolie (IFEA) vyjmenovává překážky, s nimiž se archeologové musejí potýkat: výpadky ve financování vykopávek, přeložení jejich ředitele Yarase do Edirne na severozápadě země, vytváření různých vědeckých komisí tak dlouho, dokud nebylo dosaženo žádaného výsledku...
    "Turecké úřady projevily mimořádnou neochotu," shrnuje to. "Měly strach, že lokalita nabude takového významu, že by už ztratily příležitost pohřbít ji pod vodou."
    Podle archeologa Aksela Tibeta, zakladatele Istanbulské platformy, skupiny vědců vystupujících za záchranu historického dědictví turecké megapole, je plánované zaplavení Allianoi tím spíše absurdní, že životnost přehrady bude jedna z nejnižších.
    "Přehrada se bude moci používat jen asi padesát let, protože se v ní budou ukládat naplaveniny," vysvětluje. "Kdyby se ale zachovalo Allianoi, mohly by to být opravdu druhé Pompeje. Mohlo by nám to mnohé dát a hodnota toho, co by se zachovalo, by byla trvalá."
    Poslední nadějí vědecké obce je kandidatura města Izmir ležícího 120 kilometrů jihozápadně od Allianoi na pořádání světové výstavy EXPO 2015.
    Velký egejský přístav si zvolil jako téma "Zdraví pro všechny", a proto archeologové doufají, že se jim podaří vyburcovat veřejnost a dosáhnout toho, že se zachování jedněch z nejkrásnějších lázní antiky stane podmínkou, bez níž tato kandidatura nebude možná.
0 komentářů
přidat komentář