ČR podle ekologů zbytečně vynaloží 100 miliard, hlavně na silnice

Zdroj
Lukáš Sapík
Vložil
ČTK
28.02.2008 12:30
Brno

Brno - Česko plánuje podle ekologů zbytečně vynaložit zhruba 100 miliard korun, především na výstavbu silnic. Velkou část z toho žádá po Evropské unii. Devět staveb zařadily nevládní organizace CEE Bankwatch Network a Přátelé Země mezi 50 škodlivých projektů střední a východní Evropy. Zatímco další země mají potíže především s likvidací odpadů, v ČR jsou problematické dálnice D8, pražský okruh a rychlostní silnice R35, R52 a R55. Další problematické projekty jsou spalovny odpadu v Opatovicích a v Ostravě, jez na dolním Labi a přesun železničního nádraží v Brně. Ekologové to uvádějí na stránkách www.bankwatch.org.
    Organizace sestavily žebříček 50 projektů, které šly podle nich připravit lépe a šetrněji vzhledem k životnímu prostředí nebo jsou zcela zbytečné. Stály přitom celkem kolem 550 miliard korun a část z toho by podle představ investorů měla zaplatit Evropská unie. Je mezi nimi i 14 silnic, víc než třetina z nich je přitom v Česku.
    ČR má v žebříčku celkem devět projektů v hodnotě kolem sto miliard korun a v pořadí zemí je na druhém místě za Polskem. Podle ekologů nejsou tyto projekty dobrým využitím veřejných peněz. Stát by proto měl hledat vhodnější řešení a probrat možné alternativy, uvádí CEE Bankwatch Network.
    U některých českých staveb zatím není dořešeno financování. Evropská unie zatím většině z nich podporu nepřislíbila. Pokud by evropské peníze nakonec nepřišly, některé plány by to nejspíš zastavilo, upozorňují ekologové. "Labský jez je typickým příkladem nepotřebného projektu, který bez podpory EU nevznikne. Změna kolísání hladiny v řece by vyhubila desítky vzácných druhů zvířat a rostlin," uvedl Martin Skalský ze sdružení Arnika.
    Problematické projekty objevili ekologové také v pobaltských zemích, na Slovensku, v Maďarsku a Bulharsku, Makedonii, Chorvatsku a Slovinsku. Nejvíc vykřičníků ale leží na mapě Polska. Jde například o výstavbu devíti spaloven či magistrály Via Baltica, která by měla protnout přírodně cenná území.
0 komentářů
přidat komentář