Muzeum hledá nové využití pro rodný domek Gottwalda

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
27.02.2008 13:10
Vyškov

Na horním snímku původní statek rodiny Štarků, na dolním "rodný dům" Klementa Gottwalda po rekonstrukci. (zdroj: cestovani.idnes.cz)
Vyškov - Muzeum Vyškovska hledá nové využití pro takzvaný rodný domek Klementa Gottwalda. Dům v místní části Dědice, který v 50. letech propagandisté přestavěli v chudé vesnické stavení a ukazovali ho jako rodiště komunistického prezidenta, dnes slouží muzeu jako depozitář. Za dva roky, až skončí rekonstrukce nového depozitáře, bude domek volný. O jeho využití se diskutuje, řekl ČTK ředitel Muzea Vyškovska František Korvas.
    "Je otázka, co dál. Jestli se pokusit o něco jako expozici z těch dob, kdy měl ideologické poslání, nebo na to rezignovat," řekl Korvas. Vytvořit expozici o  Klementu Gottwaldovi, která by současníky zaujala, je podle něj velmi obtížné. V  archivech chybějí dokumenty, z nichž by bylo možné představit někdejšího komunistického prezidenta jako člověka a přiblížit vnitřní pohnutky jeho chování. "Na několika usneseních sjezdu člověka nepřiblížíte," uvedl Korvas.
    Osobností Gottwalda by se podle něj měli zabývat historici. Tím spíš, že pamětníci událostí kolem prezidenta a jeho kultu postupně odcházejí, řekl.
    Takzvaný Gottwaldův rodný domek v Dědicích je památkově chráněný. Ačkoli byl na chudý venkovský domek přestavěn v 50. letech, má podobu stavení, která na Vyškovsku v 19. století stávala, ale nezachovala se, řekl Korvas. Dnes je domek zaplněn hlavně archeologickými nálezy z Vyškovska, které muzeum podle zákona musí schraňovat. Uvolnit by se měl za dva roky. To bude někdejší výstavní pavilon, který s domkem sousedí, přestavěn na moderní depozitář.
    "Na letošek plánujeme první etapu za 5,5 milionu korun," uvedl Korvas s tím, že přestavba by měla skončit příští rok. Polovinu nových archivačních prostor budou využívat kurátoři výstav, polovina bude sloužit jako depozitář archeologických nálezů. Nový depozitář bude od domku zcela oddělen, bude mít samostatnou přípojku elektřiny i plynu. "Bylo by možné uvažovat, že domek nabídneme městu, prodáme ho, nebo najdeme využití," uvedl Korvas. Jako výstavní prostora však prý domek není nejvhodnější, to především kvůli vzdálenosti z centra Vyškova.


> Jak ze statku vznikla chudá Gottwaldova chaloupka
0 komentářů
přidat komentář