Desítky lidí protestovaly proti malé státní podpoře kultury

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
23.11.2005 23:25
Praha

PRAHA - Několik desítek lidí dnes přišlo v centru Prahy vyjádřit svůj nesouhlas s tím, jakou částku plánuje stát v příštím roce vložit do podpory kultury. Pořadatelé akci uspořádali záměrně v době, kdy sněmovna schvaluje státní rozpočet. Ten pro příští rok počítá s méně než půl procentem na rozpočet ministerstva kultury. Pokud by byl rozpočet definitivně schválen, znovu by tak nebylo naplněno prohlášení vlády, že na kulturu věnuje jedno procento ze státního rozpočtu.

Shromáždění pod heslem "Jedno procento pro kulturu" se konalo na Malostranském náměstí, plánovaný pochod ke sněmovně se nekonal, neboť v okruhu sta metrů od budov zákonodárných sborů jsou shromáždění zakázána. Několik umělců na začátek setkání připravilo hapenning Výprodej kultury. Při pomyslné dražbě kultury trhali na kusy papíry se jmény konkrétních projektů, jež žádaly stát o dotaci, dostaly však jen částečnou či žádnou.
K budově Hudební akademie múzických umění přišlo několik desítek divadelníků z Prahy i regionů, zástupců literární obce, výtvarníků i dalších uměleckých oborů. Ze sněmovny přišli dva poslanci, Táňa Fischerová (klub US-DEU), která dopoledne přednášela v rámci rozpočtového klubu požadavky na navýšení rozpočtu ministerstva kultury, a Petr Bratský (ODS).
"Jsme tady také jedním procentem, protože dva poslanci jsou právě jedno procento ze sněmovny," řekl Bratský. Připomněl, že většinu návrhů Fischerové výbor zamítl. "Není ani tak důležité, kolik peněz se v tom každém roce podaří 'urvat', důležitý je trend; ten je nyní zoufalý," komentoval stále klesající procento, které ze státního rozpočtu na kulturu jde. "Naše vláda je nekulturní," dodal za potlesku přítomných.
Evropský standard podílu kultury na státním rozpočtu je jedno procento. V Česku však klesá již od roku 1998 a letos poprvé spadl pod 0,5 procenta. Pořadatelé se domnívají, že kultuře by pomohlo i 300 milionů korun, čímž by se "procento na kulturu" vrátilo na 0,5 procenta rozpočtu. Návrh na navýšení rozpočtu ministerstva kultury právě o tuto částku předali všem poslancům.
Otočit sestupný trend, který vykazuje podíl ministerstva kultury na státním rozpočtu, chtěl nový ministr Vítězslav Jandák. Nominálně byl rozpočet MK na rok 2006 zvýšen zhruba o 80 milionů korun. Tato částka je však menší než suma, o niž se mají zvýšit platy a jiné dotace duchovním, v důsledku tak půjde na kulturu méně než letos. Po odečtu nákladů na církve poklesne v příštím roce procento na kulturu až na 0,475 procenta státního rozpočtu. Zastavit pokles se tedy objektivně nepodařilo.
0 komentářů
přidat komentář

Související články