Sdružení: Kvůli městskému okruhu v Praze 6 padne tisíc stromů

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
21.02.2008 11:40
Praha

Praha - Kvůli výstavbě tunelů se Praha 6 zřejmě chystá pokácet téměř tisíc stromů a vymýtit asi 40.000 metrů čtverečních keřů. Uvedla to pražská sdružení Ateliér pro životní prostředí, Arnika a EKO Břevnov v tiskové zprávě, kterou dnes zaslala ČTK. Praha 6 záměr kácení nepopírá, pokácené stromy chce prý nahradit stejným počtem nové výsadby. Podle sdružení ale v projektu návrh náhradní výsadby dřevin chybí, správní řízení o kácení dřevin je navíc prý nezákonné.

Plánované tunely souvisejí s výstavbou městského okruhu. V projektu se počítá s kácením stromů na Prašném mostě podél ulice Milady Horákové a v ulici Nad Octárnou ve Střešovicích, kde má být výjezd z tunelu, dále s vymýcením zeleně u vojenských hřbitovů pod Pohořelcem i ve Svatovítské ulici. Projekt v současné době projednává odbor životního prostředí šesté části, podle mluvčího Prahy 6 Martina Šalka by mělo být stanovisko vydáno do konce tohoto týdne.
Šestá městská část tvrdí, že jde o náletové keře a křoviny, které vyrostly "nadivoko". "Rozhodně jsme pro dokončení okruhu, protože pomůže a odlehčí dopravě v naší městské části. Vykácení vzrostlých stromů určitě budeme řešit výsadbou nových, náletové křoviny ale nahrazovat nebudeme," řekl dnes ČTK Šalek.
Podle sdružení ekologů ale v projektu návrh náhradní výsadby dřevin chybí. "Investor sice tvrdí, že po ukončení výstavby vysází novou zeleň, jde ale pouze o dvě stovky stromů. Některé z nich mají růst například na střeše podzemních garáží, takže nepůjde o plnohodnotnou městskou zeleň," napsali zástupci sdružení v tiskové zprávě.
Zástupci sdružení navrhují, aby byly postaveny provizorní přeložky, které by přemostily dočasné staveniště a umožnily průjezd automobilů bez zásahu do zeleně. "Podobně se postupuje při výstavbě metra a není potřeba nic bourat ani kácet stromy," řekl ČTK Pavel Černohous z Ateliéru pro životní prostředí.
Podle Černohouse jsou všechna správní řízení související se stavbou tunelů vedena protiprávně. "Stavba neprošla povinným hodnocením vlivů na životním prostředí, takzvaným procesem EIA," uvedl s tím, že se sdružení pokusí udělat vše pro to, aby byla povolovací řízení zastavena nebo přerušena.
Černohousovi rovněž vadí, že o stavbě a souvisejícím kácení rozhodují úředníci magistrátu a městských částí, kteří mohou být přímo pod vlivem vedení města. "Úředníci budou stěží bránit záměru, který prosazují politici, kteří mají vliv na jejich kariéru a platy," dodal. Odkázal přitom na správní řád, podle kterého mají být z rozhodování vyloučeny osoby, které mohou být podjaté.
Martin Skalský z Arniky tvrdí, že se po dostavbě tunelu zhorší životní podmínky obyvatel Prahy 6. I když zpravidla nejde o pěstěnou parkovou zeleň, i tyto stromy a keře mají podle něj velký význam pro životní prostředí města.
0 komentářů
přidat komentář