Praha připravuje metodiku na mrakodrapy, Pankrác má zelenou

Vložil
ČTK
19.02.2008 20:15
Praha

Praha - Pražský magistrát připravuje studii týkající se metodiky posuzování případné výstavby výškových staveb ve městě. Je jedním z materiálů, které ČR poskytne výboru UNESCO. Výbor po českém státu chtěl vědět, jak pečuje o  to, aby Praha nepřišla o hodnoty, pro něž byla na seznam světového dědictví zapsána. Studie se však nevěnuje pankrácké pláni, kvůli jejíž zástavbě dalšími výškovými stavbami UNESCO na ČR apeluje.
    Studie, jejíž rozpracovaná verze se dnes prezentovala na magistrátu, se týká budoucnosti, řekl ČTK jeden z  účastníků jednání. Zúčastnili se ho zástupci Útvaru rozvoje města, Národního památkového ústavu, ICOMOS (Mezinárodní rada památek a sídel) či Klubu za starou Prahu. Průběžnou zprávu o zpracování studie vizuální integrity historického jádra Prahy má dostat UNESCO, řekla ČTK mluvčí ministerstva kultury Marcela Žižková.
    Studie řeší například to, jak by výškové stavby postavené v  ochranném pásmu památkové rezervace, či až za ním, ovlivnily pohled na historické jádro. Předseda českého výboru ICOMOS Josef Štulc vznik studie vítá. Upozorňuje na to, že pokud bude zpracována zodpovědně, může být účinným nástrojem, který určí pravidla hry. Pokud se ale naopak pravidla určí jen měkce, bude jen nástrojem na uchlácholení kritiků, kteří takovou studii požadují, řekl ČTK. Než bude známá konečná verze studie, je na ni informační embargo.
    Nad navrženými projekty výškových staveb v Praze na Pankráci vyjádřil výbor UNESCO vážné znepokojení. Loni v létě požádal ČR, aby do konce letošního února znovu zvážila dopady projektů na výjimečné celosvětové hodnoty památky, jíž je historické centrum Prahy. "Vážné znepokojení" UNESCO je prvním z kroků, které výbor činí; po něm následuje zápis na seznam světových památek v ohrožení. Odpovědné české státní instituce však podle svých dosavadních vyjádření příliš obav z tohoto kroku nemají.
    Krátce po loňském vyjádření UNESCO ministerstvo kultury uzavřelo správní řízení ohledně výškových staveb na Pankráci a potvrdilo rozhodnutí magistrátu, které budovy povolilo. Pankrácká pláň je v ochranném pásmu památkové rezervace. Na základě shromážděných podkladů se podle ministerstva nepodařilo prokázat, že by zamýšlené stavby natolik narušily hodnoty rezervace, aby bylo možné posoudit záměr jako nepřípustný.
    Vedle studie vizuální integrity centra Prahy vznikly pro UNESCO další dva materiály, které vypracovali představitelé státní památkové péče. Ministerstvo kultury však jejich obsah nezveřejnilo.
    První dokument, Zpráva o stavu památkové péče o historické jádro Prahy, je určen pro jednání Výboru pro světové dědictví a orgány UNESCO a ICOMOS to nyní studují, uvedla mluvčí. Zprávu zpracoval magistrát v součinnosti s Národním památkovým ústavem a pod supervizí ministerstva kultury, doplnila.
    Druhý dokument, Prohlášení o světově výjimečné hodnotě Prahy, je také určen pro jednání výboru a byl zpracován "ve vzájemné shodě mezi ministerstvem kultury Českým výborem ICOMOS a podepsán ministrem kultury a prezidentem zmíněného výboru".
    Experti UNESCO mají v příštím týdnu přijet do Prahy. Chtějí zjistit, co od jejich minulé mise Praha pro ochranu architektonických a krajinných hodnot největší městské památkové rezervace udělala. Chtějí se také setkat se zástupci občanských sdružení, která pankráckou výstavbu kritizují. Mise UNESCO na místě zjistí stav památkové ochrany v Praze a připraví podklady pro další jednání výboru v  kanadském Quebecu letos v létě.
15 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
PRAHA GOES TO HELL
Laskonka
20.02.08 11:22
jojo
jj
20.02.08 03:05
re
rvn
21.02.08 01:25
zobrazit všechny komentáře