Brněnský Dům umění si chce aukcí vydělat na kavárnu

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
14.02.2008 15:25
Brno

Brno - Brněnský Dům umění nabídne v aukci 130 výtvarných děl, jejichž prodejem chce získat peníze na vytvoření kavárny ve svém sídle na Malinovského náměstí. Svá díla mu k tomuto účelu věnovalo přes sto umělců. Kavárna by měla být nejen místem pro setkávání výtvarníků a milovníků umění, ale také prostorem pro odpočinek přímo propojeným s výstavními plochami. ČTK to dnes řekl ředitel Domu umění Rostislav Koryčánek.
"Na kavárnu bychom potřebovali získat od 1,5 do čtyř milionů korun. Našim záměrem je, aby se stala další vstupní branou do Domu umění," uvedl Koryčánek.
Kavárna vznikne v místech, kde kdysi sídlila restaurace. Tyto prostory se ale podstatně změní. Místnosti jsou v suterénu. Zemina kolem této části objektu bude odkopána tak, aby mohla mít kavárna velká okna a především pohodlnou venkovní zahrádku.
Aukce se uskuteční 3. března, přičemž už od 21. února si lidé budou moci dražená díla prohlédnout v Domě pánů z Kunštátu. Výtvory, které se nepodaří prodat, budou do konce letošního roku nabídnuty milovníkům umění v elektronické aukci na internetu.
Budova Domu umění na Malinovského náměstí čeká celková rekonstrukce. Práce přijdou na 45 milionů korun a skončí do roka. Dům umění se pak slavnostně otevře výstavou rakouského umění. Do té doby se výstavy Domu umění konají v druhé budově - Domě pánů z Kunštátu, který se nachází v Dominikánské ulici.
Hlavní budovu Domu umění na Malinovského náměstí postavili v roce 1910 ve stylu vídeňské secese podle návrhu Heinricha Rieda a původně nesla jméno císaře Františka Josefa. Brněnské německy mluvící menšině sloužila jako výstavní síň. Po druhé světové válce převzalo dům město a architekt Bohuslav Fuchs jej přestavěl v duchu takzvaného brněnského funkcionalismu. Řadu let v budově hrávalo Divadlo Na provázku, nynější Husa na provázku.
0 komentářů
přidat komentář