Ústecké radnice letos zrekonstruují dvě náměstí

Zdroj
Vít Lukáš
Vložil
ČTK
13.02.2008 20:00
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Nový vzhled dostanou v letošním roce hned dvě náměstí v Ústí nad Labem. Na Lidickém náměstí v centru města bude opraven rozpadající se povrch, náměstí Tomáše Garrigua Masaryka ve čtvrti Štřekov bude obnoveno po několika desítkách let. ČTK to dnes řekli představitelé obvodních radnic, které mají práce na náměstích na starosti.
    Na Lidickém náměstí, z něhož se vchází do ústeckého magistrátu, již dělníci vyměňují poničený povrch. Podle místostarosty obvodu Město Jana Tvrdíka je část náměstí tvořena valouny křemene vloženými do betonu. Část z nich se uvolnila a Ústečané si stěžovali, že se zde velmi špatně chodí.
    "Nahradíme je dlažbou z červené žuly," uvedl Tvrdík. Rekonstrukci náměstí bylo podle něho nutné dojednat a architektem, který jeho podobu navrhoval. S nahrazením valounů souhlasil, navrhl i opravu obslužné komunikace, která po náměstí vede. Na rekonstrukci má obvodní radnice připraveno 2,5 milionu korun, o opravě vozovky podle Tvrdíka jedná v magistrátem.
    Na Střekově náměstí vznikne z volného prostoru poblíž Činoherního studia. Před rokem 1939 zde náměstí bylo, ale po připojení Střekova k Ústí nad Labem postupně zaniklo. Bude zde umístěna i socha prvního československého prezidenta. Starosta Vlastimil Žáček ČTK řekl, že se spolu s ústeckým primátorem shodli na variantě, ve které bude Masaryk mít na hlavě klobouk. Taková socha, na níž její autor již pracuje, je údajně jedinečná.
    Kolem sochy vnikne náměstí, které se má podobat klasickým prvorepublikovým parkům. Radnice zde plánuje i repliky starých pouličních lamp nebo laviček. Město má na první etapu připraveny tři miliony korun. Socha podle Žáčka bude odhalena letos 28. října. Dodal, že další postup přestavby náměstí a jeho okolí záleží na tom, jak budou vyhlášeny výzvy na čerpání evropských fondů. Z nich chce město získat potřebné peníze.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ŠKODA...
Pietro
19.02.08 03:05
zobrazit všechny komentáře