Městu Brnu hrozí za dům Wilson desetimilionové pokuty

Zdroj
Dan Petrucha
Vložil
ČTK
12.02.2008 22:45
Brno


Brno - Městu Brnu hrozí za bytový a nákupní dům Wilson, který doposud existuje pouze na papíře, pokuty ve výši několika desítek milionů korun. První sankce, která by podle náměstka primátora Olivera Pospíšila mohla dosáhnout výše až sta milionů korun, městu hrozí za zpoždění stavby od investora projektu, společnosti Wilson Properity. Další asi desetimilionovou pokutu zvažuje ministerstvo obrany, které pozemek na Kraví hoře převedlo na město pouze pod podmínkou, že nebude využit pro komerční účely, řekl dnes novinářům Pospíšil.
    S rekonstrukcí náměstí Míru na Kraví hoře a výstavbou multifunkčního domu přišla městská část Brno-střed poprvé v roce 1998. V  architektonické soutěži tehdy vybrala urbanistické řešení od ateliéru RAW, následující výběrové řízení na dodavatele stavby vyhrála společnost Wilson Properity a s městskou částí uzavřela smlouvu.
    Proti vybudování pětipatrového domu s obchody a byty uprostřed vilové čtvrti později vystoupili obyvatelé okolních domů, petici podepsalo na 1700 lidí. Povolení na stavbu budovy navíc odmítl dát majetkový odbor brněnského magistrátu - jednou z  podmínek převodu bývalých armádních pozemků na Kraví hoře na město Brno totiž bylo to, že nebudou využity na komerční provoz.
    "Bez dodatku ministerstva obrany, který by zrušil část převodní smlouvy, město nemůže nic dělat. Ministerstvo navíc samo zvažuje, zda za již uzavřené smlouvy nebude město pokutovat," řekl Pospíšil. Podle něj má ministerstvo na zrušení omezení využití pozemku zájem, další vývoj ale brzdí trestní oznámení na neznámého pachatele, který podala opozice v městské části Brno-střed. Podle ní je smlouva s firmou pro město nevýhodná. Kvůli zablokované situaci tak městu hrozí další pokuty od investora, které mohou podle Pospíšila dosáhnout výše až sta milionů korun.
    "Pokuty jsou až posledním východiskem. My si přejeme pokračovat v  původním projektu, jsme ale ochotni jej také po diskusi s městem upravit," řekl dnes novinářům jednatel společnosti Wilson Properity Jiří Maršálek. Na pozemcích na Kraví hoře plánuje postavit 63 bytů, obchod s potravinami o rozloze téměř 1000 metrů čtverečních a kulturní centrum pro mládež a seniory. Součástí projektu je také výstavba parkovacích stání a rekonstrukce celého náměstí včetně tramvajové točny.
0 komentářů
přidat komentář

Související články