Novostavby na Slovensku mají napříště mít i kryty

Vložil
ČTK
08.02.2008 21:30
Slovensko

Bratislava

Bratislava - Novostavby na Slovensku, určené pro bydlení více než 50 lidí či jako veřejné budovy, mají být vybaveny i vzduchotěsnými úkryty pro případ války, průmyslové havárie či živelní pohromy. Vyhláška ministerstva vnitra, která stavbu krytů nařizuje, sice platí už od předloňského podzimu, ale do povědomí se dostává až teď, kdy se jí dostalo pozornosti slovenských médií.

    "Není to maličkost. Kryty musejí odolávat požárům, zatopení, tlakové vlně, chemickým zbraním a v některých případech i radiaci. Musejí být vybaveny agregáty na výrobu elektřiny, zařízením na filtrování vzduchu a vodou. Lidé v nich musejí vydržet nejméně pět dní. A celé to zaplatí soukromí investoři," napsal ekonomický týdeník Trend. Podle expertů pořízení takového krytu vyjde výrazně nad pět milionů korun.
    Ve velkých nákupních centrech sice takovou položku může majitel rozpočítat do nájemného, ale v menších domech by si ji museli zaplatit běžní obyvatelé. Ministerstvo, které vyhlášku vymyslelo, totiž nepočítá se žádnou státní podporou.
    A velká obchodní centra v Bratislavě už byla postavena za největšího stavebního boomu ještě před vyhláškou, samozřejmě bez krytů. S kryty ale podle časopisu nepočítá ani nový terminál bratislavského letiště, kde je investorem stát.
    Trend se pozastavuje i nad tím, že vyhláška se opírá o analýzu bezpečnostních rizik, která vznikla o dvanáct let dříve. Připomíná také, že v Česku se počítá spíše s evakuací ohroženého obyvatelstva než se schováváním do krytů.
    "Možné je cokoliv. Srážka asteroidu se Zemí, občanská válka vyvolaná separatisty ze tří slovenských okresů za podpory Al-Káidy, globální konflikt, při kterém Slovensko sevře frontová linie mezi Východem a Západem. Slovenská vláda nespí a na válku se velkolepě připravuje - stavěním bunkrů za soukromé peníze," ironicky poznamenal Trend.
    Server sme.sk mezi čtenáři rozběhl anketu, jak bunkr využijí: čtvrtina se chystá na branná cvičení, desetina do krytu hodlá přestěhovat tchýni a polovička uskladnit spisy předsedy vlády.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Kaker
10.02.08 09:21
Ad Kaker
10.02.08 10:45
mirda
11.02.08 03:39
Podotýkám,
Lukáš Beran
12.02.08 07:15
zobrazit všechny komentáře