Autodesk a FA ČVUT vyhlašují vítěze soutěže Revit Open 2007

Lenka Herynková a Josef Hlavatý z FA ČVUT zvítězili v soutěži o nejlepší návrh soběstačného a ekologického objektu

Vložil
Tisková zpráva
08.02.2008 10:55
Autodesk, s.r.o.

Společnost Autodesk společně s Kabinetem modelového projektování Fakulty architektury ČVUT (MOLAB), vyhlašují vítěze soutěže Revit Open 2007. Soutěž, jejíž cílem bylo vytvořit návrh soběstačného a ekologického objektu pro krátkodobé, tj. turistické ubytování, vyhráli studenti z Fakulty architektury (FA ČVUT v Praze) - Lenka Herynková a Josef Hlavatý. Soutěž byla určena studentům vysokých škol s architektonickým nebo stavebním zaměřením v České a Slovenské republice.

Cílem soutěže bylo vytvořit ideový návrh soběstačného a ekologického objektu pro krátkodobé ubytování. Objekty měly za úkol zohlednit minimální provozní náklady, minimální provozní zátěž pro životní prostředí a charakterem směřovat k nízkoenergetickému domu. Studie 3D modelů byly řešeny v softwaru firmy Autodesk, konkrétně s využitím produktů Revit Architecture, AutoCAD Architecture a pro vizualizaci Autodesk 3D Studio Max.
    Vítězný návrh je řešen jako nepravidelný mnohostěn. Tvarové řešení je umocněno dokonalým jednotným obkladem („měděnou kůží“). Autorům se povedlo nerušit ráz krajiny. V zimních měsících pronikají sluneční paprsky oknem v jižní fasádě do interiéru a zahřívají kamenné plochy s akumulační funkcí. V letních měsících tvar objektu umožňuje kvalitní zastínění a nepřehřívání interiéru. Část jižní fasády nese solární a fotovoltaické články pro ohřívání vody a elektrickou energii.
    „Tvar objektu je možno dobře použít jako archetyp tohoto zařízení pro český kotlík,“ shrnula názory poroty k vítěznému návrhu Dana Matějovská, vedoucí MOLABu FA ČVUT. „Na objektu je třeba ocenit jeho jednoduché a energeticky optimalizované tvarové řešení i citlivé zasazení do terénu. Použité technologie jsou na úrovni současného poznání v jednotlivých specializacích.“
    Na 2. místě anonymní ideové studentské soutěže se umístil student Vít Domkář z Fakulty stavební (Fsv) ČVUT v Praze a 3. místo obsadil Jan Stoklasa, FA ČVUT v Praze. Autoři nejlepších návrhů získali ceny ve formě notebooků a digitálního fotoaparátu. Zvláštní cenu Molabu, Kabinetu modelového projektování FA ČVUT, získala Anna Beránková z FA ČVUT pro netradiční přístupy a netradiční řešení.
    „Z dodaných návrhů jsme přímo nadšeni. Návrhy byly velmi zajímavé, studenti velmi lehce splnili podmínky a navrhli ideální řešení,“ řekl Patrik Minks, předseda poroty soutěže Revit Open a obchodní manažer pro oblast stavebních řešení ve firmě Autodesk. „V současné době vrcholí po celém světě diskuze na téma životní prostředí a trvale udržitelného rozvoje. Trend, který v Autodesku nazýváme „sustainable design“ se stává jedním z klíčových aspektů budování stavebních řešení. Soutěž Revit Open se stala důkazem, že i u českých studentů vzbuzuje toto téma obrovský zájem.“

V rámci soutěže byla hodnocena následující hlediska:
  • architektonické hledisko a schopnost objektu plnit požadovaný účel (40%)
  • technické, konstrukční a materiálové řešení, tepelné ztráty (výpočet), energetický systém (grafické schema), zdravotechnika (zdroj vody a likvidace), ekologie provozu (40 %)
  • softwarové řešení (20%)
Porota zasedla a hodnotila v tomto složení:
  • Předseda poroty: Ing. Patrik Minks (Autodesk)
  • Architektonické řešení: Ing. arch. Hana Seho, Ing. arch. Josef Mádr (FA ČVUT)
  • Technické řešení: doc. Ing. František Kulhánek, CSc., Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. (FSv ČVUT)
  • Softwarové řešení: doc. Dr. –ir. Henri Achten (FA ČVUT), Ing. arch. Vladimír Balda (TU Liberec)
Soutěž Revit Open je nejnovějším krokem v prohlubování partnerství mezi ČVUT a společností Autodesk. Počátkem letního semestru 2007 vstoupilo České vysoké učení technické v Praze do Autodesk Academia Programu, a to prostřednictvím Studentské unie ČVUT, konkrétně klubu Silicon Hill. V rámci tohoto programu vytvořilo ČVUT na Strahovských kolejích studentské školicí centrum. Více informací o klubu Silicon Hill resp. Autodesk Academia Programu naleznete na adrese www.sh.cvut.cz resp.http://autodesk.c-agency.cz/.


O Revit Architecture
Technologie Revit je platforma vyvinutá společností Autodesk pro potřeby modelování stavebních informací. Aplikace Revit Architecture, založená na této platformě, je ucelený oborový systém pro stavební návrh a dokumentaci. Podporuje všechny fáze přípravy návrhu a stavební dokumentace. Protože je tato aplikace postavena na metodě Building Information Modelling budovy (BIM), každá změna, provedená kdykoliv a kdekoliv, se automaticky koordinuje napříč celým projektem a zajišťuje tak, že návrhy jsou tak neustále koordinované, jednotné a kompletní.

O společnosti Autodesk
Autodesk je světový lídr v oblasti 2D a 3D návrhového softwaru pro výrobu, stavebnictví, média a zábavu. Od uvedení aplikace AutoCAD v roce 1982 vyvinul Autodesk nejširší portfolio špičkových řešení digitálního prototypování, která pomáhají zákazníkům prakticky zkoušet nápady ještě před jejich realizací. Společnosti žebříčku Fortune 1000 využívají nástroje Autodesku k vizualizaci, simulaci a analýze reálného fungování svých návrhů už v počátečních stádiích vývoje, což jim pomáhá šetřit čas a peníze, zvyšovat kvalitu a podporovat inovace. Další informace o společnosti Autodesk najdete na webových stránkách www.autodesk.com nebo www.autodesk.cz.


Související články