HK: Štítek o energetické náročnosti mají mít i rodinné domy

Vložil
ČTK
07.02.2008 18:25
Praha

Praha - Zástupci Hospodářské komory (HK) dnes navrhli, aby i nové rodinné domy byly označeny štítkem, který obsahuje informaci o energetické náročnosti. Nyní musejí být průkazem energetické náročnosti vybaveny všechny budovy, které mají podlahovou plochu nad 1000 metrů čtverečních. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman však s návrhem HK nesouhlasí.

    Lidé by si díky návrhu HK mohli před koupí snadno udělat obrázek, na kolik je po nastěhování vyjde provoz budovy. Ne každý kupující se totiž orientuje v technických jednotkách energetické náročnosti. "Měli bychom myslet na malé, na neodborníky. Odborník si umí energetickou náročnost budovy spočítat," řekl viceprezident komory František Holec. Štítek by měl být podle jeho představ jednoduchý a vyznačovat zařazení energetické náročnosti domu podle stupňů, jako jsou dnes například označeny některé spotřebiče.
    Říman však s návrhem nesouhlasí. "Změnu iniciovat nebudu. Nechal bych to na developerech, stavařích a na kupujících, aby tento systém nabízeli jako jistou tržní výhodu," řekl ministr. Vyhláška podle něj umožňuje, aby stavitelé vyznačili energetickou náročnost na stupnici již nyní i u budov s nižší podlahovou plochou.
    Průkaz energetické náročnosti budov s podlahovou plochou nad 1000 metrů čtverečních zavedla vyhláška o energetické náročnosti, která je účinná od loňského července. Průkaz obsahuje štítek se zařazením do skupiny podle písmen A až F a údaje o celkové roční spotřebě energie vztažené na jeden metr čtvereční podlahové plochy. Grafická část průkazu musí být vystavena na veřejně přístupném místě v domě do 1. ledna 2009.
0 komentářů
přidat komentář

Související články