Obyvatelé se přiklánějí k návratu věží na besedu

Vložil
ČTK
06.02.2008 13:00
Praha

Praha - Obyvatelé Prahy 1 se přiklánějí k tomu, aby se na opravované Malostranské besedě objevily věže, které tam byly v minulosti. Vyplývá to z průzkumu, který provedla radnice první městské části, informoval dnes ČTK Jakub Vaculín z radničního oddělení vnějších vztahů. Po rekonstrukci má být v budově opět kulturní stánek a restaurace.
    V radničním průzkumu se pro návrat tří věží vyslovilo 57 obyvatel z levobřežní části Prahy 1, naopak 43 lidí dává přednost současné podobě besedy. "I když velká část památkářů a odborníků s navrácením historické podoby Malostranské besedy souhlasí, chceme znát také názory našich spoluobčanů," uvedl starosta Petr Hejma (ODS).
    Obnova věží má zastánce zejména mezi mladšími lidmi. Obyvatelé, kteří této variantě dávají přednost, nejčastěji uváděli, že se hodí do prostředí a odpovídá "stověžaté" Praze.
    Budova se otevře po rekonstrukci asi v roce 2009. V besedě by mělo být kulturní a společenské centrum. Bude tam víceúčelový sál pro koncerty, divadlo a zábavu, budou tam různé kurzy a vzdělávací akce, v  přízemí a suterénu bude restaurace a kavárna. Celkové náklady na stavební práce včetně věží se odhadovaly zhruba na 74 milionů korun.
    Malostranskou besedu bude provozovat společnost 2media, jejíž programová nabídka splnila představy vedení místní radnice. Roční nájemné bude zhruba 1,3 milionu korun.
    Malostranská beseda byla od konce 15. do sklonku 18. století radnicí Menšího Města pražského. V roce 1575 v ní představitelé nekatolické šlechty sepsali společné vyznání víry, takzvanou Českou konfesi. Událost připomíná bronzová deska. Současný vzhled budova získala počátkem 19. století, kdy byly odstraněny štíty a věže k Malostranskému náměstí.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Pol
06.02.08 04:39
jednoznačně zakázat!!!
ondrejcisler
06.02.08 10:13
Ano, ano
Pietro
07.02.08 10:24
zobrazit všechny komentáře