Výročí založení oslaví VŠUP výstavami a publikací

Vložil
ČTK
22.11.2005 17:25
Praha

PRAHA - Výstavami a výpravnou publikací o vlastní historii se rozhodla oslavit 120. výročí založení Vysoká škola umělecko-průmyslová v Praze (VŠUP). Aktuální práce studentů představí od čtvrtka v prostorách pražské galerie Mánes. S historickými dokumenty se zájemci budou moci seznámit od pátku přímo v budově instituce. ČTK to sdělila tisková mluvčí školy Šárka Váňová.

Organizátoři výstavy v Mánesu usilují o co největší propojení různých výtvarných oborů, které se na škole vyučují. Podle Váňové je expozice, nazvaná VŠUP DNES/AAAD TODAY, koncipována jako "totální umělecké dílo", které narušuje tradiční hranice mezi disciplínami volného a užitého umění. Na návštěvníky tak čekají například DVD instalace prezentující práci ateliéru školy. Ty se po dobu konání výstavy představí i formou dílen, přednášek, happeningů nebo módních přehlídek v rámci samostatných večerů.
Ve čtvrtek bude slavnostně pokřtěna i publikace VŠUP 1885-2005 popisující historii a současnost instituce. Zájemci v ní najdou i řadu rozhovorů s bývalými studenty nebo pedagogy školy, jako jsou například světově známý architekt Jan Kaplický, designér Bořek Šípek nebo výtvarníci David Černý, Jaroslav Róna nebo Adriena Šimotová.
Výstava historických fotografií, plakátů, dopisů a dalších archivních materiálů by měla návštěvníkům přiblížit nejstarší období a nejvýznamnější okamžiky v dějinách školy, jako byly prezentace na světových výstavách v roce 1900 a 1925. Podle kurátora výstavy Jindřicha Vybírala jsou velké postavy, které školou prošly, zachyceny dokumenty nejen jako aktéři velkých dějin, ale i jako osobnosti s lidskými rysy.
Od roku 1885 prošla VŠUP několika přeměnami a mezi její žáky i pedagogy patřili významní čeští umělci. Nyní se na ní připravují ve čtyřiadvaceti ateliérech například budoucí designéři, grafici, sochaři, módní návrháři nebo architekti.
Výstava v Mánesu potrvá do 29. prosince. Historické dokumenty v Galerii VŠUP pak budou moci zájemci zhlédnout do 4. ledna.
0 komentářů
přidat komentář