V Pardubickém kraji je ke koupi několik zámků

Zdroj
Pavel Dosoudil
Vložil
ČTK
05.02.2008 21:50
Praha

Zámek v Zdechovicích
Zdechovice (Pardubicko) - V nabídce realitních kanceláří v  Pardubickém kraji je i několik zámečků. Většinou jsou budovy ve špatném stavu a byly předchozími majiteli značně poničeny, zjistila ČTK u realitních makléřů. Nalezení kupce někdy brání vlekoucí se restituční spory nebo nepříliš lákavé okolí nemovitosti.
    Obec Zdechovice na Pardubicku je spoluvlastníkem místního zámečku, druhá část připadla před lety restituentům. Po roce 1990, kdy Zdechovice objekt získaly, měla radnice snahu jej přestavět na rekreační zařízení, restituční spory však nakládání s budovou na léta zastavily. Obci se nepodařilo ani domluvit na odkoupení poloviny zámečku do svého vlastnictví. Nedávno soukromý majitel zemřel a dědické řízení dosud není u konce.
    "Objekt je ve velmi špatném stavu, kdysi jej užívala česká a pak i ruská armáda, která vše zničila. Vytrhali podlahy, zabetonovali, co se dalo, místo kašny je betonový plac," popsala stav dvoupatrového zámečku s čtyřmi křídly s  barokními i empírovými prvky Michaela Štaudová z pražské realitní kanceláře Synorga. Zájem o budovu podle ní mají zahraniční investoři. Už fotografie zdevastovaného interiéru, v němž původní stav nelze vysledovat, však každého odradí. "Prodejní cena je 20 milionů korun, nejméně jednou tolik by se ale do objektu muselo ještě investovat," odhadla Štaudová.
    Podobně čeká na svého majitele již několik let památkově chráněný zámeček v Dašicích na Pardubicku. Původně stál na tomto místě mlýn, později jej majitelé přestavěli do dnešní podoby. "Před lety jej koupila soukromá firma, v roce 2005 začali s  ohromnou rekonstrukcí, ale nedokončili ji," řekl ČTK makléř Jakub Žáček. Zájemci o budovu za téměř 1,6 milionu korun se ozývají, výrobní areál v sousedství ale potenciální kupce zahání. "Památkáři sice povolili velké zásahy při opravách, ale ani tak se zatím nikoho přesvědčit nepodařilo," uvedl Žáček.
    Léta chátrá také zámeček z konce 19. století v Domoradicích u Vysokého Mýta na Orlickoústecku, který je k mání za devět milionů korun. "Hlavní objekt ještě není v tak špatném stavu, ale související hospodářské budovy jsou hodně zničené. Před rokem 1989 byly z areálu sklady, což se na něm silně podepsalo," uvedl Jan Růžička z pardubické realitní kanceláře M + M reality.
    Kupce naopak nedávno našel zámek z 15. století v Březovicích u Chroustovic na Chrudimsku. Objekt s 16 pokoji, velkým dvorem, loukami a rybníkem se prodal zhruba za 20 milionů korun. "Byl po částečné rekonstrukci, proto se jej povedlo prodat asi po půl roce," řekl ČTK makléř Jiří Bezák.
    V Pardubickém kraji je podle údajů Národního památkového ústavu (NPÚ) 19 památkově chráněných objektů nebo jejich částí, které jsou na seznamu nejohroženějších nemovitých památek. Jsou mezi nimi kostely, zámky, historické pivovary, mlýny, kaple a reprezentativní vily. Část z nich podle Ivy Lánské z pardubického pracoviště NPÚ doplácí na spekulace svých majitelů či jsou zastavené u bank.
0 komentářů
přidat komentář