Zámek v Mníšku pod Brdy letos otevřel své brány dříve

Vložil
ČTK
03.02.2008 10:15
Praha

Mníšek Pod Brdy (u Prahy) - Lidé, kteří se zajímají o život šlechty za první republiky, dnes mohli zamířit do Mníšku pod Brdy. Brány jim otevřel tamní zámek, jehož expozice seznamuje se stylem bydlení drobné šlechty. Poprvé se veřejnosti otevřel 1. července 2006 a dnes vstoupil do třetí turistické sezony, řekla ČTK Jana Digrinová ze správy zámku.
    Proti jiným památkám mníšecký zámek odstartoval sezonu s dvouměsíčním předstihem. V červnu se navíc otevře druhá prohlídková trasa, která návštěvníkům ukáže pokoje, v  nichž každodenně pobývali poslední majitelé zámku. Dnešní návštěvnost však podle Digrinové nebyla nijak valná. "Letos je to poprvé, co otevíráme dřív, lidé o tom asi nevědí," uvedla.
    Zámek bude mít otevřeno zatím jen o víkendech od 10:00 do 16:00, pro organizované skupiny i během týdne. Na plný provoz přejde v  dubnu, kdy je plánována tradiční velikonoční veselice. Návštěvníci budou moci stejně jako v minulých letech přispět na sbírku Pomozte dětem.
    Tahákem letošní sezony by měl být rovněž festival Flamenco, zasvěcený tomuto ohnivému španělskému tanci. Loni na tuto přehlídku přijeli umělci ze Sevilly i domácí tanečníci, připraveny byly i kurzy hry na kytaru.
    Většinu pokojů zámku zdobí malba z doby po roce 1911. Dochovalo se také 18 kachlových kamen z období baroka, klasicismu a počátku 20. století. K návštěvě láká Kaple sv. Serváce, Hodinový salonek či Lovecký salon. Loni na zámek zavítalo kolem 20.000 lidí.
0 komentářů
přidat komentář