Galerie Leica na jaře otevře nové prostory v Praze 1

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
30.01.2008 16:45
Praha

Praha - Galerie Leica, která se specializuje na prezentaci české a světové fotografické tvorby, bude mít na jaře nové prostory v centru Prahy. Získala je po několika letech, kdy po výpovědi z prostor na Pražském hradě pořádala putovní výstavy. ČTK to sdělila ředitelka galerie Jana Bömerová.

    Začátku provozu na nové adrese ve Školské ulici 28 bude předcházet aukce, jejíž výtěžek má umožnit rekonstrukci, rozjezd a především další provoz galerie. Své práce do ní poskytlo zhruba 70 předních českých fotografů, nechybí ani další díla z galerijní sbírky.
    Na aukci 5. března v 18:00 ve Školské ulici se tak budou dražit fotografie Viktora Koláře, Antonína Kratochvíla, Dany Kyndrové, Karla Cudlína, Markéty Luskačové, Sebastiaa Salgada, Dagmar Hochové, Zdeňka Tmeje, Jiřího Turka, Roberta Vana a dalších.
    "Od května chceme veřejnosti opět prezentovat výrazné české a světové fotografy," uvedla Bömerová, která do Prahy přivezla výstavy umělců jako jsou Helmut Newton, Sebastiao Salgado nebo René Burri. Do března se koná virtuální výstava na webových stránkách galerie - série portrétů připomíná disidenty a signatáře Charty 77. První výstava v nově otevřené galerii pak představí fotografku Sarah Moonovou, jíž proslavily jednobarevné módní fotografie; Leica nabídne její volnou tvorbu z poslední doby. Na konec roku pak galerie připravuje projekt "A jak to bylo u nás doma…?", který se bude věnovat reflexi událostí mezi lety 1968 až 1989.
    Vedle výstav, přednášek a doprovodných programů chce Leica otevřít pro také knihkupectví s fotografickými publikacemi.
    Galerie Leica působila od jara roku 2002 v Nejvyšším purkrabství na Pražském hradě. Přes původní dohody o dlouhodobé spolupráci Správa Pražského hradu v červnu roku 2004 galerii neprodloužila smlouvu o pronájmu purkrabství a vypsala na něj konkurz. Jako vítěze vybrala pořadatele Letních shakespearovských slavností. Leica na Hradě skončila v říjnu 2004.
    Za více než dva roky uspořádala řadu výstav domácích i světových fotografů, mnohé byly i divácky úspěšné, především přehlídka díla Helmuta Newtona v roce 2003. Leica v letech 2003 a 2004 jako jediná česká galerie reprezentovala zdejší fotografickou scénu na světovém fotografickém veletrhu Paris Photo.
    Bez stálého působiště pak Leica od roku 2005 třikrát uspořádala putovní výstavu ve zrekonstruovaných vagónech projíždějících celou republikou. Vlak s výstavou Sebastiana Salgada - Workers projel 12 českých a 11 slovenských měst a navštívilo jej přes 65.000 návštěvníků.
    Informace o galerii jsou na internetové stránce www.lgp.cz, kde se zájemci dozví i o možnostech, jak mohou na nově vznikající sídlo galerie a její provoz přispět.
0 komentářů
přidat komentář