Niemeyer postavil na Kubě pomník revoluci

Vložil
ČTK
30.01.2008 16:15
Olomouc

Havana - Na Kubě byl v noci na dnešek odhalen monument věnovaný kubánské revoluci a jejímu boji proti americkému imperialismu. Jeho autorem je stoletý brazilský architekt Oscar Niemeyer, velký přítel kubánského vůdce Fidela Castra.

    Dílo, které stojí v prostoru, jehož součástí má být i divadlo a multimediální centrum, odhalil kubánský ministr kultury Abel Prieto. Ten při této příležitosti ocenil Niemeyera za to, že vypracoval projekt, "zatímco jiní zbaběle shazovali sochy Lenina, aby je nahradili McDonaldy".
    Konstrukce o hmotnosti 9,5 tuny z červených ocelových trubek barvou představuje příšeru dštící oheň na postavu Kubánce třímajícího kubánskou vlajku. Skulpturu věnoval Niemeyer Castrovi k 80. narozeninám a "heroickému kubánskému lidu bránícího svou svébytnost proti imperialistické příšeře".
    Stavba je součástí vybetonovaného prostoru v eliptickém tvaru na ploše 20.000 čtverečních metrů, kde se bude moci shromáždit 13.500 lidí.
    Projekt vznikl na Niemeyerově náměstí v areálu Univerzity počítačových věd na východě Havany, kterou navštěvuje 17.000 studentů.
    Mezi Niemeyerovy nejvýznamnější projekty patří výstavba nového brazilského hlavního města Brasílie; tento projekt uskutečnil v 50. letech na přání tehdejšího brazilského prezidenta českého původu Juscelina Kubitscheka. Mezi jeho nejznámější stavby patří kromě vládních budov v Brasílii i sídlo francouzské Komunistické strany. Podílel se také na návrzích budovy OSN v New Yorku.
20 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
nastražený rýsováček
30.01.08 11:11
???
Daniel John
31.01.08 01:36
pro Martina
Šárka
31.01.08 05:09
zobrazit všechny komentáře